Studentské bydlení K Botiči

Rekonverze kancelářské budovy

Studentské bydlení K Botiči
Spolupráce:Petra Matuszková, Hana Polidarová, Ondřej Dušek, Jan Holub
Adresa: K Botiči, Vršovice, Praha, Česká republika
Investor:Hamilton & Co Holdings
Realizace:2013
Užitná plocha:4146 m2
Plocha pozemku:493 m2
Obestavěný prostor:11438 m3


Kontext

Stávající budova je situována v Praze 10 v ulici K Botiči na pomezí blokové zástavby a rozlehlé parkové plochy. Hranici těchto území vymezuje potok Botič. Budova je umístěna v jihovýchodní části ulice v nárožní poloze s východní fasádou orientovanou přímo do parku. Ulice K Botiči navazuje na Vršovickou třídu, která je páteřní komunikací do centra Prahy.

Původní stav
Budova byla postavena v 70. letech minulého století jako kancelářská budova s centrální chodbou, podél níž jsou umístěny jednotlivé kanceláře. Výšky pater jsou velmi nízké a budova nemá žádná parkovací místa. V 90. letech sice objekt prošel rekonstrukcí pro využití Komerční banky, ale pro současné požadavky kancelářských budov byl zcela nedostačující. Proto se klient rozhodl k rekonverzi budovy na studentské bydlení.

Koncept
Základní koncept budovy jsme rozdělili na dvě části. Fasáda a napojené pokoje vytváří 'kůži' budovy. Je to neutrální, černobílý obal. Naopak chodby a schodiště jsou 'tepnami' budovy. Je to živé komunikační jádro se sytými barvami. Nárožní poloha budovy je akcentována novým dvoupodlažním arkýřem v posledních patrech, který v sobě ukrývá vědomostní centrum stavby se studovnami.

Dispozice
Do stávajícího rozponu železobetonových sloupů jsme umístili dvojlůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím tj. koupelnou a samostatným záchodem. V koncových polohách a v nároží jsou navrženy jednolůžkové i čtyřlůžkové pokoje, včetně pokojů pro imobilní studenty. Na každém patře je společná kuchyňka pro přípravu jídla. V přízemí se nachází recepce a restaurace. V suterénu je studentský klub, fitness, prádelna a technické zařízení budovy.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vydařená přestavba
lele
12.12.13 09:30
lele
A.J.K.
12.12.13 11:10
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI s.r.o.