Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rezidence Ardmore

Autor: UNStudio | Ben van Berkel
Spolupráce: Wouter de Jonge, Holger Hoffmann, Imola Berczi, Christian Bergmann, Aurelie Hsiao, Juergen Heinzel, Derrick Diporedjo, Nanang Santoso, Joerg Petri, Kristin Sandner, Katrin Zauner, Arne Nielsen
Adresa: 7 Ardmore Park, Singapur
Investor: Pontiac Land Group
Realizace: 2006 - 2013 Plocha pozemku: 5625 m²

Rezidence Ardmore se v Singapuru nachází na exponované adrese poblíž luxusní obchodní čtvrti Orchard Road. Těží jednak z otevřených výhledů na panorama města, jednak z rozlehlých zelených ploch, jež leží v její těsné blízkosti směrem na západ a východ.

Obytná krajina — Prvotní ideou byla u návrhu této 36-patrové obytné věže (o ploše celkem 17.178 m²) mnohovrstevnatá architektonická odpověď na přirozenou městskou krajinu neodmyslitelně spjatou se “zahradním městem” Singapur. Tento krajinný koncept je do návrhu zapojen čtyřmi způsoby: řešením fasády, jež díky své textuře vytváří různorodé organické struktury a vzory; otevřenými výhledy na město, jež jsou umožněny díky velkým proskleným plochám – okny typu “bay windows” a balkony s dvojitou výškou; konceptem interiérové “obytné krajiny” užitým u dispozic dvou typů bytů; stejně jako využitím průhledů a průstupnosti zahrad na úrovni přízemí, jež jsou vybudovány díky vynesení konstrukce na podpory.

Strukturovaná fasáda — Fasáda je odvozena z motivů mikro-designu, jež provazují konstrukční prvky – jako jsou okna “bay windows” či balkony – do plynulé linie. Vzor fasády se opakuje každá čtyři patra budovy. Zaoblená skla vytvářejí nároží bez sloupů, a vizuálně tak propojují vnitřní prostor s venkovními balkony. Proplétající se linie a povrchy se vinou kolem bytů, souvisle do sebe pojímají slunolamy a zároveň zajišťují skutečnost, že kvalita vnitřních prostor, stejně jako dojem z exteriéru stavby vytvářejí dohromady jednotný celek. Když se na stavbu díváte z dálky, z různých úhlů pohledu, zdá se, že do sebe pojala různorodé tvary a křivky, zatímco pokud budovu obcházíte z blízka, navozuje díky rozličným otvorům v betonových panelech fasády dojmem organické mutace a proměny.

Vnitřní-venkovní krajina — Byty v rezidenci Ardmore představují ideu “obytné krajiny”: prostory jsou nově definovány a rozšířeny do konceptu obytné krajiny, jež obyvatelům nabízí možnosti mnohoúčelového využití. Zážitek bydlení “uvnitř-venku” je zprostředkován díky velkoplošným okenním otvorům a balkonům s dvojitou výškou, užitým ve všech bytech. Takové řešení nabízí pestrou škálu výhledů na Singapur, zatímco rozlehlé vertikální balkony navíc kompenzují horizontalitu vnitřích prostor, plnících soukromější roli. Spolu s prostory teras, jež jsou zapojeny do každodenního scénáře života uvnitř, podporuje koncept obytné krajiny propojenost vnitřních a venkovních prostor. Okna typu “bay windows”, jež jsou do fasády zakomponována, vytvářejí přirozené stínění skla, a minimalizují tak přístup horka; obyvatelům také poskytují vítanou příležitost k pěstování rostlin.
Řešení půdorysných dispozic 58 samostatných residenčních jednotek podporuje přístup denního světla a plně využívá panoramatických výhledů, čímž v bytech vytváří atmosféru prostornosti. Půdorysy jsou založeny na analýze modelů renesančních vil a na konceptu “čestného dvora”, tedy prostoru “mezi”, jenž skýtá vizuální vazby mezi různými částmi jednoho domu. V návrhu rezidence Ardmore je tento koncept uzpůsoben a převeden tak, aby umožnil pohledové propojení mezi jednotlivými částmi bytu. Uvedený koncept navíc posiluje soukromí ložnic a přináší do dispozice čtvrtý rozměr – obě křídla totiž mohou fungovat odděleně, sloužit odlišným potřebám a “žít” během dne v odlišných časech.

Plynoucí krajina — První rezidenční patro je umístěno na osmém podlaží. V patě věže je použit systém otevřené konstrukce – podpor, jež umožňují naprostou propojenost a transparentnost krajinné scenérie v úrovni přízemí; stejně jako současně určují rozložení společně užívaných prostor a zařízení. Stavební regulace specifikuje v Singapuru v případě výškových staveb jak výšku budovy tak plochu parcely. Výhledy jsou proto pro obyvatele také zásadní. Návrh uvolněného parteru tak zohledňuje dané parametry, plně využívá potenciálu, jenž nabízejí k optimalizaci konceptu a zároveň pro obyvatele vytváří plně integrovanou krajinu k bydlení i dpočinku.

Místní architekt: Architects A61, Singapore
Konstrukce: Webstructures, Singapore
Technika budovy: J Roger Preston, Singapore
Fasáda: Ove Arup, Singapore















Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 10.12.13
Návštěvnost: 31944 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.