Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Kúpalisko Salinas

Autor: Paulo David
Adresa: Estrada João Gonçalves Zarco, Câmara de Lobos, Portugalsko | mapa
Investor: Sociedade Metropolitana de Desenvolvimento
Náklady: 1 000 000 Euro Projekt: 2003
Realizace: 2003 - 2006 Plocha pozemku: 8000 m²

Atraktívna poloha južne situovanej dediny Câmara de Lobos portugalského ostrova Madeira sa vyznačuje svojimi charakteristickými útesmi sopečného pôvodu.
Oranžové, hnedé, sivé a čierno sfarbené horniny sú spestrené ihlanovými vápencovými komínmi vytvárajúce jedinečnosť tohto miesta. Prítomnosť Atlantického oceánu, silné veterné búrky pravidelne ovplyvňujúce pobrežie vytvára situáciu prirodzenej nestability. Dedina bola dlhé roky uzavretou komunitou rybárov a spracovateľov morskej soli. Homogenita tohto prostredia bola narušená až v roku 2003 na podnet municipality s cieľom vytvoriť infraštruktúru pre turizmus, už aj tak atraktívneho miesta. Intervenčný zásah bol pojatý komplexne, dotýkajúc sa urbánnej, krajinnej a architektonickej časti.
Cieľom bolo vytvoriť proces postupnej nenútenej adaptácie prostredia doplnenej o novú občiansku vybavenosť a služby. Prírodný ráz krajiny bol dotvorený silne ortogonálnymi telesami, ktorých maskovanie bolo dosiahnuté použitými materiálmi a citlivým zakomponovaním do terénnych danosti zátoky. Zákrokom sa dosiahlo prepojenie centra dediny s pobrežím. Projektom boli skultivované vinice, banánové aleje, verejné terasové záhrady nad parkoviskami, detské ihriská a nekolízne pešie prepojenia pod regionálnou vozovkou. Vo východnej časti bol vytvorený nový prístav menších lodí. Viditeľný zásah sa prejavil v navrhnutej budove reštaurácie, pobrežných baroch a kúpaliska na hranici pobrežia. Urbánny projekt vyúsťuje do pobrežnej promenády. Architekt Paulo David skoordinoval suburbánnu stavebnú štruktúru dediny a s bravúrou a decentným prístupom obohatil lokalitu tohto miesta. V roku 2008 bol projekt ocenený cenou verejnosti Rosa Barba European Landscape Prize na 5th European Biennial of Landscape Architecture v Barcelone.
Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Situačný plán Navrhovaný plán Topografia Vegetácia Vodný systém Chodník Rezy Pôdorys reštaurácie
Autor: Rastislav Udžan, 05.12.13
Návštěvnost: 28860 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.