Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Novém Jičíně

Autor: Kamil Mrva Architects | Kamil Mrva
Spolupráce: Lenka Burešová, Jaroslav Holub
Adresa: Nový Jičín, Česká republika | mapa
Investor: rodina Pořízkova
Projekt: 2011 Realizace: 2013

Klient, který se již delší dobu zajímá o architekturu a oslovily jej některé z naších realizací v blízkém okolí, zakoupil mírně se svažující parcelu uprostřed nově vznikající individuální výstavby na okraji Nového Jičína. Jeho záměrem bylo realizovat rodinný dům s velkou gráží–dílnou, který by byl hmotově čistý a jednoduchý, prostorově velkorysý, poskytoval by rodině investora dostatečné soukromí a bylo by jej možno realizovat v maximální možné míře svépomocí. Stavba "svépomocí" v tomto případě nabyla poněkud jiného významu, neboť se nejednalo jen o obvyklou snahu ušetřit vedoucí k úsporným a často ne zrovna ideálním řešením. Naopak, klient přistupoval ke stavbě s nadšením a díky jeho manuální zručnosti si chtěl řadu postupů a technologií vlastnoručně vyzkoušet. Proto jsme jej na začátku našli v jeho, pro tuto stavbu zakoupeném bagru, následně jsme s údivem pozorovali, jak buduje složité prkenné bednění pro pohledové železobetonové konstrukce nebo obdivovali jím realizované detaily posuvné terasy kolem bazénu (viz fotogalerii ze stavby).
Pro zajištění soukromí a pohledové izolace vůči okolí jsme dům navrhli do teréního zářezu. Prostory pro bydlení rodiny se nachází v přízemí, patro navazující na ulici je využíváno jako garáž a dílna.
Nosná konstrukce je částečně železobetonová a částečně vyzdívaná z keramických tvárnic. Klient si přál ponechat železobetonové konstrukce v maximálním možné míře jako pohledové v co nejsurovějším stavu, proto je obvodová stěna realizována jako sendvič s vnější a vnitřní betonovou pohledovou vrstvou a tepelnou izolací uprostřed. Železobetonová je i segmentová podpora pod konzolou, v jejímž středu je exteriérová sprcha. Garáž–dílna je realizována jako montovaná ocelová konstrukce se zatepleným plechových pláštěm. Na podlaze jsou použity lité epoxidové a betonové stěrky.
Projekt
Fotografie
Studio TOAST
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Martin Rosa, 01.12.13
Návštěvnost: 49380 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Priestorné, krásne Jan Krchnavý 02.12.13 09:53
ano, ale . . . S. Kuchovský 02.12.13 16:33
... Daniel John 03.12.13 13:39
Tleskám Bedriska 03.12.13 21:10
První dojem Dr.Lusciniol 05.12.13 12:31
"pomýjím"?!? Dr.Lusciniol 05.12.13 22:05
doktore L. Jiri Vitek 06.12.13 01:26
Veřejný prostor vilda 06.12.13 08:59
pomíjivost všeho nadšení... Zdeněk Skála 06.12.13 12:36
re: Veřejný prostor michal nejezchleb 06.12.13 15:30
ale ani nadvakrát mi to neprošlo.... takyarchitekt 07.12.13 07:51
to vilda Jiri Vitek 07.12.13 15:57
"Poté, co vyrostou stromy" a "adekvátní měřítko" Dr.Lusciniol 09.12.13 10:43
Tak trochu zklamání ... bohužel Martin 26.03.14 13:44
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.