Muzeum historie polských Židů

Budynek muzeum historii Židów polskich

Muzeum historie polských Židů
Vedení projektu:Riitta Id, Maritta Kukkonen
Adresa: Mordechaja Anielewicza 2, Varšava, Polsko
Soutěž:2005
Realizace:2007-13
Užitná plocha:18300 m2


Ve Varšavě se otevřelo návštěvníkům nové muzeum židovské historie. Instituce, která připomíná tisíciletou přítomnost Židů v Polsku, zatím nemá stálou expozici, která bude hotová příští rok. Přesto se rozhodlo otevřít své dveře veřejnosti, aby i tak připomenulo 70. výročí povstání ve varšavském ghettu, uvedla agentura AP. Muzeum má za sebou téměř dvacetileté přípravy. Zatím bude nabízet dočasné výstavy, filmové projekce, přednášky a další kulturní akce. Jeho budova připomíná kvádr se skleněnými stěnami. Uvnitř ale návštěvníci vstoupí do předsálí s vysokými stěnami barvy písku, které vypadá jako údolí. Prostor symbolizuje rozestoupení Rudého moře, které podle bible pomohlo Židům při útěku z egyptského zajetí. K vidění je v muzeu ale i třeba rekonstrukce malované dřevěné synagogy. Na vzniku nové instituce má lví podíl Američan Tad Taube, který jako dítě s rodiči v roce 1939 uprchnul před nacistickým běsněním, jež si za války vyžádalo životy naprostá většiny Židů v Polsku. Taube pro muzeum pomohl získat 16 milionů dolarů, což je největší soukromý dar na ně. Celkem instituce přijde na 40 milionů dolarů.
"Jsem naplněný úžasem," řekl dvaaosmdesátiletý Taube agentuře AP. "Když procházím mezi stěnami a různými zákoutími tohoto místa a jeho neuvěřitelných otevřených prostor, těmito obrovskými skleněnými plochami a stěnami, jež jsou jako sochy, a pak uvidím dřevěnou synagogu, je to velmi pozoruhodný zážitek," dodal.
Taube se přežil díky rodičům, které velmi znepokojoval tehdejší vývoj v Evropě. Ještě před německou invazí do Polska se jeho otec, jenž se živil jako obchodník, rozhodl s rodinou odjet do Spojených států. Taube později zbohatl díky podnikání v polovodičích a realitách.
Muzeum vidí jako prostředek k tomu, aby se nezapomenulo na bohatou historii Židů v Polsku, které podle něj mnoho století bylo centrem židovského života. Na začátku války tam žilo 3,3 milionu Židů. Devadesát procent z nich nepřežilo nacistické vyhlazování.

Chronologie projektu:
1996 – vznik myšlenky na založení Muzea historie Židů v Polsku
1997 – převod městského pozemku pro stavbu muzea
2005 – mezinárodní architektonickou soutěž na návrh novostavby muzea vyhrál finský architekt Rainer Mahlamäki
2007 – položení základního kamene
2008 – vypsáno výběrové řízení na dodavatele muzea
2009 – slavnostní zahájení stavby muzea
2012 – dokončující práce, instalace ústřední expozice
2013 – otevření muzea
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Lahdelma & Mahlamäki Architects Kuryłowicz & Associates