Dům v Hloubětíně

Dům v Hloubětíně

Stávající objekt byl pro mladou rodinu dispozičně i esteticky nevyhovující. V návrhu jsme chtěli oproti původnímu řešení docílit otevřeného prosvětleného prostoru propojeného s malou, ale útulnou zahradou. Nevyužívanou garáž jsme prostorově přičlenili k obytné části a vytvořili jeden velký opticky propojený prostor. Na fasádě směrem do zahrady jsme probourali dva otvory a propojili obývací pokoj se zimní zahradou, která vznikla prosklenou přístavbou.
Na druhé straně objektu směrem do ulice jsme umístili přístavbu se schodištěm do prvního patra, kde se nachází ložnice a velký dětský pokoj, který se v budoucnu může rozdělit na dva pokoje. Směrem do ulice je umístěna společná koupelna.
Exteriérové pojetí se zdobnými prvky jsme velmi zjednodušili a vytvořili jsme jednoduchou kubickou hmotu s přístavbou schodiště na straně jedné a prosklenou zimní zahradou na straně druhé. Materiálové řešení vychází z jednotlivých hmot. Světlá omítka je využita na hlavním kvádru a přístavby jsou řešeny v kombinaci sklo a dřevo.
Konstrukční řešení vycházelo ze stávajícího objektu. Plynosilikátové tvárnice byly značně popraskané svislými prasklinami, což se zjistilo teprve v průběhu stavby. Z toho důvodu byly velké otvory směrem do zahrady mírně zúženy a podepřeny nosnou rámovou konstrukcí. V podkroví byly nejnižší části krovu zvýšeny, tak aby ve všech pokojích byla dostatečná světlá výška. Sedlová střecha získala tím pádem minimální sklon a byla schována za atiku. Celý objekt byl nově zateplen.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
JB
16.12.13 10:06
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ORESTA spol.s r.o.