Pasivní dům Hradec Králové

Pasivní dům Hradec Králové
Adresa: Milady Horákové 721/58a, Hradec Králové, Česká republika
Realizace:06.2010 - 09.2011
Užitná plocha:150 m2
Zastavěná plocha:110 m2
Obestavěný prostor:685 m3


foto: Michal Adamovský
Dům byl navržen pro starší pár. Jejich hlavními požadavky byly nízké náklady na provoz a umístění hlavních místností do přízemí. 
Specifický tvar pozemku podobný písmenu „P“ definoval obrys domu a spolu s konstrukčními omezeními určil i jeho výslednou geometrii, která je založena na prostém, ale důsledném vytažení tohoto obrysu vzhůru. Tento návrh počítal i s variantou, že klienti mohou později dokoupit vedlejší pozemek, což se v průběhu realizace domu stalo. Návrh byl od samého začátku optimalizován z hlediska tepelné bilance a dispozičních nároků (jako byla například možnost využít horní patro pro samostatný byt). Díky této optimalizaci splňuje tento dům přísná kritéria pro pasivní standard a mimo jiné dosáhl na vládní dotaci pro pasivní domy.
Hlavní obytné místnosti jsou přirozeně orientovány za sluncem. Navržený venkovní systém předokenních žaluzií pomáhá eliminovat letní přehřívání při zachování optimální hladiny denního osvětlení. Vzhledem k neurčitosti některých aspektů zadání (velikost místností, rozpočet) a nutnosti optimalizace energetické bilance domu jsme v průběhu celého procesu využívali trojrozměrný parametrický model. Tento asociativní model se v reálném čase měnil v návaznosti na zadaných parametrech (např. obrys domu, světlá výška podlaží, tloušťka izolace nebo konstrukce). Zároveň bylo možné model kdykoli analyzovat v simulačních programech, a optimalizovat tak jeho energetickou bilanci, množství osluněni nebo kvalitu osvětlení. Tato strategie, i když vyžadovala počáteční časovou investici, více než vyvážila neustálé změny v návrhu.
V průběhu návrhu se osvědčila těsná spolupráce investora, architekta a stavební firmy.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
exteriér
Janka
11.11.13 11:39
Palec dolu !
Jiri Balej
11.11.13 07:24
druhý pohled
Rudolf Žofka
14.11.13 07:59
Dobry
chrdle
14.11.13 10:26
diskusia
Michal Halahija
14.11.13 02:18
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Echorost architekti