Maják a muzeum Járy Cimrmana

Maják a muzeum Járy Cimrmana
Adresa: Areál U Čápa, Příchovice 1, Tanvald, Česká republika
Investor:Aleš Voverka, Vlastimil Plecháč
Realizace:15.6.2013
Náklady:4 000 000 CZK


Muzeum a Maják Járy Cimrmana vznikly na popud Aleše Voverky. Stavba doplňuje areál U Čápa na jižním svahu pod Příchovicemi v Jizerských horách. Rozhledna i Muzeum by měly zvýšit návštěvnost penzionu v letních měsících. Investoři se zde snaží z vlastních zdrojů (bez dotací) vybudovat příjemné, fungující místo. Výjimečný krajinný rámec je jim blízký, budují zde pastviny, stezky, starají se o aleje a postavili zde rozhlednu.
Muzeum Cimrmanovy doby prakticky není vidět. Je kompletně zanořené do svahu a kryje ho kamenná stěna, která se plynule napojuje na ostatní zdi probíhající po vrstevnici areálem. Dalo by se říci, že jde o horizontální prvek pro toto místo typický.
Estetický koncept stavby spočívá právě v kontrastu horizontálních zdí a vertikály v podobě dřevěné konstrukce Majáku. Kámen je těžený přímo na místě výkopu, dřevo pochází z Jizerských hor (konstrukce douglaska, schodiště dub).  
Návštěvník vstupuje otvorem v kamenné zdi do muzea, (které vznikalo ve spolupráci se skutečnými Cimrmany) a pokračuje přímo ze středu muzea vzhůru po točitém schodišti do výšky 18m na vyhlídkovou plošinu Majáku. Vršek Majáku je opatřen typickými atributy, jako je ochoz, stožár, korouhev, segmentové zasklení. Je zde umístěno panorama s popiskami okolí.
DK
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
holt stará školka
Rudolf Žofka
14.11.13 07:07
životnost
Petr
14.11.13 08:36
hodnota?
rudolf jelínek
14.11.13 09:15
hezké, ale sdílím obavy . . .
S. Kuchovský
14.11.13 04:29
...
Rob
15.11.13 09:41
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Huť architektury Martin Rajniš