Starý a nový sklad mouky Rotermann

Rotermanni Vana ja Uus Jahuladu

Starý a nový sklad mouky Rotermann
Sto padesát let stará tallinská čtvrť Rotermann, původně sloužící potravinářskému průmyslu, se nachází mezi historickým jádrem Tallinnu a přístavem, kde stále stojí historicky cenné budovy z vápence zaštítěné památkovou péčí. Probíhající renovace stávajících historických budov zahrnuje starý sklad mouky z roku 1904. Nový sklad mouky byl zamýšlen tak, aby ve čvrti vytvořil nové centrální náměstí. Projekt sestává ze tří objemů; starý sklad mouky se dvěma přidanými podlažími, nový sklad mouky a obě části propojující atrium.  Přízemí je určno pro drobné obchody a zbývající nadzemní podlaží slouží jako kanceláře.
Našim cílem bylo navázat vztah k historické čvrti a posílit její charakter prostřednictvím nalezení a přijmutí genia loci. Pro vyjádření fasády jsme abstrahovalo charakter starých industriálních budov do proporčí hry zdí a okenních otvorů. Jako hlavní materiál fasád jsme zvolili cortenové plechy pro jejich vhodnost ke stávajícím surovým okolním povrchům; zdivo z vápence, cihelné překlady a zkorodované detaily z ocele, čímž jsme složili poctu průmyslové historii zdejšího areálu.
Nový sklad mouky se stává “komunikačí zdí“ mezi kancelářemi a náměstím. Okna mají tři rozměry; 75 x 75cm, 2 x 2m, a největší jsou přes celou výšku podlaží.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Caixa forum Madrid
Jan Májek
16.10.14 10:05
zobrazit všechny komentáře