Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Přízemní dům se slunolamem

Autor: VLADIMÍR BALDA architekt | Vladimír Balda
Interiér: Lucie Baldová
Adresa: K Oboře, Bradlec, Mladá Boleslav, Česká republika | mapa
Projekt: 2009 Realizace: 2010-12
Užitná plocha: 125 m² Zastavěná plocha: 207 m²

foto: Robert Žákovič
Přízemní rodinný dům je postaven v malé obci nedaleko Mladé Boleslavi. Pozemek je součástí území, které bylo developersky rozčleněno na parcely pro výstavbu jednotlivých rodinných domů. Pozemek je rovinatý, mírně se svažující k jihu a na severním okraji sousedí přímo s ulicí.
Obdélníkový půdorys domu zastřešuje téměř celý pultová střecha s výjimkou severní části domu a terasy, které jsou zastřešeny plochou střechou. Střecha nad terasou, probíhající po celé délce jižní fasády plní současně funkci slunolamu chránícího obyvatele terasy a sousedící místnosti před přehříváním v letním období. Střecha terasy je podepřena stěnovými prvky, které kromě své konstrukční funkce rozdělují terasu na sekce odpovídajícím šířce pokojům sousedícím s terasou.
Základem dispozice je chodba vedoucí po celé délce domu, a která tvoří vnitřní komunikační osu. Současně chodba rozděluje dům po jeho délce na dvě funkční části. Na jižní osluněné straně domu, jsou podél chodby situovány obytné místnosti, které mají přímý vstup na terasu. Ze severní strany se k chodbě přimykají provozní místnosti domu včetně zádveří vstupu a kuchyně.
Tvar zastřešení, kombinující pultovou a plochou střechu, umožňuje přirozeně osvětlit chodbu uvnitř dispozice „bazilikálním“ osvětlením.
Stavba je konstrukčně řešena jako dřevostavba v systému "two by four". Hlavním zdrojem pro vytápění a ohřev TV je plynový kondenzační kotel. Vyhřívání jednotlivých místností zajišťuje podlahové topení. V domě bylo realizováno řízené větrání s rekuperací.
Prvotní návrh domu byl investory poměrně rychle odsouhlasen. Nejvýznamnější změna projektu proběhla až z popudu stavebního úřadu. Kvůli porušení jediného závazného regulativu musela být plochá střecha změněna na pultovou předepsaného sklonu. Dům byl ještě ve fázi studie publikován v mainstreamovém časopise o bydlení a na podkladě otištěných výkresů a vizualizací byl postaven v malé vesnici v západních Čechách dle původního návrhu s plochou střechou.
Projekt
Fotografie
Aleš Jungmann
Fotografie
Robert Žákovič
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Tisková zpráva, 01.11.13
Návštěvnost: 39739 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.