Dům ve svahu

Dům ve svahu
Spolupráce:Kryštof Spilka
TDI: Tomáš Klanc
Projekt:2008
Realizace:2013
Užitná plocha:260 m2
Zastavěná plocha:120 m2
Náklady:5 000 000 CZK


MALÝ VELKÝ DŮM
Dům, který si na nic nehraje a poskytuje vše, co se od moderního bydlení očekává. Zvenku působí jako malý, přitom uvnitř obsahuje velký prostorový komfort dispozice pro rodinu s dětmi, včetně garáže, sklepa a půdy. Pozemek v okolí Křivoklátských lesů zaujal mladý pár právě blízkostí přírody i veškerých služeb v okresním městě Berouně. Umístění ve svahu nabízelo potenciál krásného výhledu. Majitelé se nenechali odradit případnými úskalími výstavby ve svahu, protože tušili, že vhodný projekt na míru dokáže nevýhody parcely otočit v přednosti. Obrátili se na náš atelier, protože je oslovil styl našich staveb i naše ochota se jim plně věnovat.

IDEA DOMU
Dům je navržený podle principů RAUMPLANU. Dispozice domu je řešena po jednotlivých půl-patrech jako víceúrovňová kompozice vnitřních prostor, kde každá výšková úroveň má svoji funkci. Tímto řešením se minimalizují chodby nutné pro přístup do pokojů v jednotlivých patrech. Díky půl-patrům máme možnost vstoupit do pokojů vždy přímo z mezipodesty schodiště, nebo pokračovat ve vertikálním pohybu po domě po schodech nahoru a dolu. Výškový rozdíl půl-patra cca 1,5 m navíc přesně odpovídá výškovému rozdílu svahu pod domem. Půlpatrové řešení se neprojevuje ale jen v interiéru.  Díky vzájemně půdorysně posunutému vrstvení hmot jednotlivých půl-pater nad sebou vzniká i nezaměnitelná dynamická silueta celého domu zvenčí. Pod vykonzolovanými konstrukcemi přesahu střechy a prvního patra vzniká přirozeně zastřešený prostor vstupu a obytné terasy.

DISPOZICE

Vstupní část, na výškové úrovni ulice, zahrnuje garáž, technickou místnost s prádelnou a sprchou, zádveří se šatnou a vstup na schodiště. Sestoupíme-li o půl-patro dolů, ocitneme se v prostorném obytném prostoru ve tvaru L, kde se nachází kuchyňský kout, jídelní a obytná část. Jižní stěna je celá prosklená a nabízí výhled do krajiny. Vydáme-li se ze vstupního zádveří naopak o půl-patro směrem vzhůru, ocitneme se na úrovni, kde se nachází ložnice rodičů a pracovna využitelná i jako pokoj pro hosty nebo 3. dětský pokoj. Oba pokoje mají stejný výhled jako je z obývacího pokoje o patro níž. Na této výškové úrovni je ještě umístěna společná koupelna a šatna přístupná z ložnice rodičů. O další půl-patro výš jsou dva dětské pokoje ve vikýři. Oba jsou rozšířené o patýrko na spaní v hřebeni střechy přístupné po schůdkách. V hřebeni střechy je ještě prostorná po posledním rameni schodiště přístupná půda. Dům je částečně podsklepený, sklep je přístupný zvenku a je učen pro skladování zahradního nářadí a podobně.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Konstrukční systém je kombinaci zděných štítových zdí, mezi které je vložená a se kterými je provázaná ocelovo-dřevěné pohledová konstrukce dřevostavby. Tento způsob umožňuje spojit výhody obou systémů, zděná část má ztužující a tepelně akumulační funkci, přiznaná dřevěná konstrukce dodává interiéru útulnost a pocitovou vstřícnost. Obytný prostor je díky přiznané nosné dřevné konstrukci stropů a krovu pocitově automaticky zabydlený. Dřevo umožňuje navíc velkou kreativitu v celkovém výrazu a siluetě domu - dá se s ním pracovat jako se sochou. Dřevěné trámy a dřevěný podhled vytvářejí úplně jiný dojem než jen holé bílé stěny a stropy. To je důvod, proč tento konstrukční systém rádi používáme, a dá se říct, že se na něj i díky zkušenostem specializujeme.
 
INTERIÉR
Výše popisované přiznané dřevěně trámy a palubkový záklop stropů, černé marmoleum - artolemu, stříbrně šedou kuchyňskou linku, lakované vestavné skříně a do stropu vysoké bezfalcové dveře doplňuje kusový teakový nábytek z Indonésie. V koupelně je na podlaze keramická dlažba imitující plech a na stěnách betonová stěrka. Originální výtvarný prvek představuje zábradlí schodiště. Do MDF desky byly vyřezány nepravidelné kruhové otvory, takže vznikl zajímavý grafický vzor - ementál. Rozmístění jednotlivých otvorů v ementálu jsme společně s klientem a jeho dětmi provedli na jednom z kontrolních dní v průběhu stavby. Náš truhlář nejdříve vsadil provizorně do zrcátka schodiště desku, na kterou jsme kružítkem nakreslili různě velké kružnice, které se potom na dílně vyřezaly. Veškeré truhlářské práce včetně kuchyně, schodů, zábradlí, vestavných skříní a dveří provedlo truhlářství TITA na míru podle našeho návrhu. Neoddělitelnou součástí interiéru obytného pokoje a jídelny je celostěnové prosklení jižní fasády, za kterým se každý den mění podle počasí několik kilometrů dlouhý panoramatický výhled od Berouna až po Brdy.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
k žití ...
host
29.10.13 11:38
Klanc
Eva Müllerová
31.10.13 12:23
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KLANC ARCHITEKTI