Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům ve Vidovicích

Autor: Lábus AA | Vít Krušina, Ladislav Lábus
Hlavní dodavatel: Arnošt s.r.o.
Adresa: Na Terase, Vidovice, Česká republika | mapa
Projekt: 2010-11 Realizace: 2011-12
Zastavěná plocha: 155 m² Obestavěný prostor: 878 m³

foto: Jan Zátorský
Pozemek pro stavbu rodinného domu se nachází v intravilánu obce v chatové oblasti, která se v posledních letech postupně mění na zástavbu rodinnými domy. Zadní část pozemku je mírně svažitá směrem k severu.
Záměrem klientů bylo postavit menší rodinný dům s dvěma oddělenými ložnicemi a fotografickým ateliérem, dům byl v zadání charakterizovaný jako „neviditelný“.
Návrh lapidární a přitom měkké formy objemu stavby i její osazení na pozemku sleduje bezproblémové začlenění domu do okolní zahrady a využití spádu terénu k efektivnímu využití zastavěné plochy. Dům je orientován ve směru nejlepších výhledů východním a severním směrem, šikmé natočení východní fasády zlepšuje její oslunění. Jižní část stavby s hlavními obytnými prostory je řešena jako do zahrady otevřený prostor osazený na úrovni terénu, vymezený pouze obvodovými sloupy. Severní dvoupodlažní část s ložnicemi v patře a ateliérem v suterénu přístupném ze zahrady, je více vymezena zdmi s okny. Chodba mezi ložnicemi je využita jako knihovna, končící arkýřovým oknem v severní fasádě, řešeným jako relaxační plocha. Pultová ozeleněná střecha domu spádovaná směrem k ulici má na jižní fasádě minimální podchozí výškou, takže při pohledu z ulice působí stavba jako přízemní objekt, rozměrově odpovídající sousedním chatám. Koncepčně je návrh odvozen od zužujícího se měchu starého fotografického přístroje, zaostřeného na vstupní branku a ulici.
Nosné zdi a příčky jsou z keramických bloků opatřených kletovanou omítkou, stropy z pohledového železobetonu, šikmý strop je z bílého betonu. V obytných místnostech a koupelně jsou masivní dřevěné podlahy, v zázemí a ateliéru cementové stěrky. Parkování je řešeno jako lehký přístřešek na hranici pozemku.
Ladislav Lábus AA-Architektonický ateliér
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 18.11.13
Návštěvnost: 44366 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Daniel John 18.11.13 14:08
Tradicne A.J.K. 18.11.13 14:45
Výborně 21.11.13 06:55
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.