Architektonický ateliér v Matosinhos

Estratégia Urbana

Architektonický ateliér v Matosinhos
Adresa: Rua Conselheiro Costa Braga 318, Matosinhos, Portugalsko
Realizace:2009-11

Užitná plocha:568 m2


Opuštěné skladiště, které dříve bylo napojené na rybí konzervárenský průmysl, dnes slouží dvěma architektonickým společnostem: ateliér “Nuño Sampaio Arquitectos“ a laboratoř “Estratégia Urbana“.
Hlavní zásah v interiéru představuje ocelová vestavba, který se mění a přizpůsobuje podle prostorových potřeb jednotlivých místností. Harmonikový objekt obsahuje prostory, které vyžadují větší soukromí stejně jako specifické požadavky na akustiku a vytápění (kanceláře, kuchyně a toalety).
Prostřední část obsahuje kanceláře a jednací místnosti, kterou využívají obě společnosti a zároveň tvoří fyzický předělení mezi architektonickou kanceláří a přednáškovým sálem Estratégia Urbana. Z centrálního jádra je přístup do suterénu o rozloze 100m², kde se nachází modelářská dílna, archiv, sklad a technické zázemí.
Tmavé kovové opláštění je v protikladu k bílému prostoru skládajícího ho se z bíle natřených střešních vazníků, akustických panelů a obvodových stěn skrývajících umělé osvětlení, cirkulaci vzduchu a klimatizaci.
Tento způsob zásahu má pozitivní účinek na celkový prostor, který je přirozeně osvětlen středovým světlíkem, které rovněž zabezpečuje přirozené odvětrávání celého prostoru.
0 komentářů
přidat komentář