Půdní nástavba Brno

Půdní nástavba Brno
Architektonické řešení
Zadáním investora bylo vytvořit v rámci rekonstrukce krovu polořadového rodinného domu plnohodnotný byt. Po různých variantách částečného zvednutí byl nakonec vybrán návrh, který zvedá všechny obvodové zdi při zachování výšky hřebene. Dřevěný box umístěný nad původní římsu se jasně odlišuje od původního domu a podtrhuje současnou dobu vzniku. Prvek dřeva se  od nosné konstrukce, přes prvky v interiéru, dřevěná okna, terasu až po venkovní modřínový obklad s vodorovným členěním, který celou hmotu opticky snižuje.

Dispoziční řešení
Vstup do bytu je ze společného schodiště s dalšími byty v domě. Protože jde o poslední podlaží v rodinném domě, je skříň s botníkem umístěna již přede dveřmi na podestě. Ta vede do prostorné předsíně. Z ní se vstupuje do všech pokojů, koupelny a samostatného wc. V předsíni jsou nad vstupem a v nice ve steně umístěny vestavné úložné prostory. Společenská část je řešena jako jedna velkorysá místnost se dvěmi velkými okny 1,8x1,8 metru a jedněmi dveřmi stejného rozměru. V pokoji je umístěn kuchyňský kout do tvaru U, na který navazuje prostor s jídelním stolem. Na druhé straně místnosti je uvolněná odpočinková zóna s pohovkou, projektorem, gramofonem a deskami. Po celé šíři místnosti navazuje na dům prostorná terasa s výhledem do zahrady. Z exponované boční strany ji kryje vrcholek stromu a příčky zábradlí, které jsou z bočního úhlu pohledu srovnány za sebou a není vidět skrz.
Směrem do ulice se nachází dva pokoje. Menší pracovna a větší ložnice se šatnou a úložným prostorem nad schody, přístupným z šatny. Oba tyto pokoje mají okna s nízkým parapetem a venkovní skleněné zábradlí.
 
Konstrukční a materiálové řešení
Konstrukčně je byt řešen jako dřevostavba. Dřevěná nosná konstrukce stěn je zvenku opláštěna OSB deskami a vyplněna tepelnou izolací - minerální vatou. Směrem ven je pak tepelná izolace zesílena. Celá konstrukce stěn je obalena difúzní folií s vysokým faktorem UV odolnosti a obložena modřínovými lamelami s frézovanými kratšími hranami pro snadné stékání vody.
Konstrukce krovu je vyšší pro větší množství izolace. Je zaklopena dřevěnými prkny a izolována fólií. Prostor mezi ní je vyplněn minerální izolací.
Příčky jsou kombinací dřevěné konstrukce se sádrokartonovými profily. Interiér je obložen sádrokarotonovými deskami, pod nimiž jsou vedeny všechny rozvody.
Terasa je z akátového masivního dřeva, zábradlí je ocelové, pozinkované.

Interiér a vnitřní vybavení
Interiér byl dokončen pouze částečně, protože byt je pronajímán nezařízený. Součástí návrhu byla kuchyňská linka. Ta je kombinací komponentů z Ikea a částečně na míru vyráběných prvků. Je provedena v lesklé bílé s dřevěnou masivní deskou.
Zárubně jsou všechny obložkové, do šatny jsou posuvné dveře bílé barvy vyrobené na míru. Podlaha je ve všech místnostech kvalitní a odolná laminátová. V koupelně a na wc je použita velkoformátová dlažba. V místnostech jsou nainstalovány bílé jednolité radiátory bez prolisů. Na všech oknech jsou hliníkové exteriérové žaluzie s elektrickým pohonem. Díky tomuto typu stínění v kombinací s dobrou izolací se byt nepřehřívá a není zapotřebí klimatizace.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Cena za realizaci
Tom
09.11.13 02:16
zobrazit všechny komentáře