Roseni 7 - rekonstrukce bývalých truhláren

Roseni 7 - rekonstrukce bývalých truhláren
Autoři:Jelena Grisjuk, Andrus Kõresaar, Raivo Kotov
Adresa: Mere Puiestee 1, Tallinn, Estonsko
Investor:Rotermann City OÜ
Projekt:2006
Realizace:2009
Užitná plocha:2700 m2


Budova Roseni 7, které se nachází v tallinské čtvrti Rotermann, původně sloužila jako truhlářská dílna. Objekt leží podél hlavní přístupové komunikace z Narva do čtvrti Rotermann. Při navrhování bylo hlavní  snahou udržet původní charakter bývalé truhlárny a zároveň dosáhnout typické výšky okolních fasád na náměstí. Zároveň byla vydána striktní pravidla pro rozměry a rozšíření budovy. Tyto skutečnosti stály za myšlenkou tří samostatných věží vyrůstajících nad původní budovou, která měla příchozím posloužit jako nové centrum čtvrti Rotermann. Okolní budovy s jednoduchými fasádami jsou orientovány dovnitř: pošta, multikino a nákupní centrum. Koncept pro tvar věží vychází z industriální architektury dvacátého století, kde kompozicí opakování stejných třídimensionálních tvarů vzniká výsledná industriální krajina. Zároveň byly využity nejlepší techniky své doby, aby zakryly technologické zařízení. Inspirovali jsme se fotografiemi industriální krajiny od německých fotografů Bernda a Hilly Becherových.
Současné rozvojové fáze městské čtvrti Rotermann se řídí ekonomickými sílami: jeden typ průmyslu v městském prostředí skomírá, nemá již nadále žádnou hodnotu, a následně se do něj stěhuje průmysl nový, adaptuje a doplňuje zachované původní části.
V prvním se nachází kavárna a restaurace, která je v letě doplněna o letní terasu. Druhé podlaží budovy slouží ke komerci a službám. Věže slouží administrativě, každá z nich představuje samostatnou jednotkou.
Konstrukční řešení věží bylo navrženo tak, aby co nejméně zatěžovaly stropy spodních podlaží. Výtahová šachta a schodišťový prostor v centru funguje jako přenosný prvek s vykonzolovanými podlažími. Jednotlivá jádra jsou podepřena třicetimetrovými sloupy, stejně jako bylo centrum Tallinnu vystavěno na mořském dně.
Roseni 7 bylo v roce 2009 nominováno do výběru výroční ceny Miese van der Rohe.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pekný príklad pre nás
Matej Farkaš
05.10.13 12:45
nie developeri ale mesto
granko
10.10.13 12:39
zobrazit všechny komentáře