Dvojdům na břehu Balatonu

Dvojdům na břehu Balatonu
Interiér:István Bényei
Adresa: Szabadság liget, Balatonboglár, Maďarsko
Realizace:2012
Užitná plocha:335 m2
Plocha pozemku:1400 m2


Dům stojí na krásném pozemku při jižním běhu jezera Balaton. Jedná se letní dům s dvěma oddělenými byty. Větší byt čítá dvě podlaží, menší byt se nachází ve druhém poschodí.
Místnosti jsou díky možnostem pozemku orientovány k jezeru a hmota budovy uzavírá uliční frontu.
Funkční systém budovy stejně tak její struktura jsou definovány dvěma objemy, komunikačním blokem mezi nimi a rozlehlými terasami. Krásný výhled si žádal navrhnout střešní terasy. Ty se při navrhování zvětšovaly a nakonec se staly jedním z nejzajímavějších míst obydlí. Přítomnost břehu jezera a efekt výšky přináší dechberoucí pocit plynutí nad vodní hladinou. Většina ploché střechy je zelená.
Venkovní fasády charakterizují převážně bílá omítka, skládaná fasáda, kamenný obklad a pestrý rytmus oken a dveří. Požadavkem investora bylo postavit dům z odolných materiálů, které odolají vlhkému klimatu bez nutnosti údržby.
Chtěli jsmě vytvořit úmírněný styl se vztahem k prostředí s důrazem na kvalitu a komfort. Například šedavě zelené kamenné kvádry v barvě bouřícího jezera opticky propojují vnitřní prostor s okolím.
Interiér následuje moderní vzhled exteriéru. Použité přírodní materiály ladí s akrylovou podlahou, velkými prosklenými plochami, ale i s nerozovým materiálem ve vysokém lesku.
Exteriér je řešen v kombinaci lomového kamene a bílých oblázků. Venkovní dekorace a vestavěný zahradní nábytek je vyroben z mrazuvzdorného pohledového betonu. Přízemní terasy jsou přímo spojené se zelenou plochou, která přechází až k břehu jezera.  Zadní část domu se nachází závětrná část zahrady s charakterem atria.
Tento letní dům se svými parametry blíží pasivnímu domu, a tak je jeho provoz i přes velkou rozlohu stále ekonomický. Na domě byla použita silná vrstva tepelné izolace, větraná fasáda, dveře a okna s trojsklem a venkovní rolety. K úspoře energie dále slouží intenzivní zelená střecha a solární panely. Zemní tepelné čerpadlo spolu se záložním plynovým boilerem slouží k přípravě teplé vody a ohřívají venkovní jacuzzi. V domě je dále nainstalována vzduchotechnika s rekuperací a záložní zdroj. Vybavení domu je řízeno počítačem.
Na konečnou formu budovy měl vliv dobrý vkus investora, kvalita provedení a v neposlední řadě malebnost místa.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tóth Project Architecture Office