Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce ustoupeného podlaží v Nuslích

Autor: KA architekti | Kamila Amblerová
Adresa: Nusle, Praha, Česká republika
Projekt: 2007 Realizace: 2008 - 2009
Užitná plocha: 128 m²

Architektonické řešení
Základním předmětem rekonstrukce bylo zlepšit kvalitu stávajících bytových jednotek v rámci posledního ustupujícího patra pětipodlažního bytového domu v Nuslích. Maximálně využít terasy ustupujícího patra. Z původních dvou bytů 1+1 a dvou garsoniér vznikly po reorganizaci dispozic dle záměru investora byty tři, z toho dvě garsoniéry a vlastní byt investora 2+1, který se stal hlavním předmětem rekonstrukce.  Letos jsme připojili ke stávajícímu bytu 128m2 ještě jednu z garsoniér, která se proměnila v ložnici se šatnou a vlastní koupelnou. Nový prostor je přístupný nově vybudovanými velkými dvoukřídlými dveřmi z hlavní obytné místnosti. Z původní ložnice se stal dětský pokoj. Úpravy byly provedeny tak, aby se v případě potřeby mohla garsoniéra zase oddělit, nebo pouze znovu obnovit vlastní vstup.

Dispoziční řešení
Vstup do bytu investora byl posunut na úroveň schodišťové stěny. Vstupuje se do předsíně s botníkem a šatnou. Vlivem záběru chodby došlo k zahrnutí stávajícího výlezu na střechu k bytu. Výlez byl proto zrekonstruován, stávající okno bylo nahrazeno výlezovým oknem, který prosvětluje prostor botníku. Následně se vstupuje do chodby, ze které je přístupná severní ložnice. Vstup do ložnice je řešený jednokřídlovými dveřmi s pevnou prosklenou části, díky které je prosvětlená vnitřní chodba. Stůl, postel i vestavěná skříň na celou šířku místnosti navazují materiálem na ostatní místnosti. Z ložnice je skrze dvoje francouzské okna přístup na severní terasu.
Kuchyně je součásti otevřeného prostoru chodby a díky posuvným dveřím je možno ji přičlenit či oddělit od obývacího prostoru.
Hlavní obytným prostorem je obývací pokoj, který díky proskleným posuvným dveřím prochází přirozeně na terasu. U vstupu do místnosti je jídelní část, kde byl navržen jídelní stůl s drátovou konstrukcí, aby s vybranými židlemi Kartel tvořil jednotný celek. Posuvné dveře jsou použity i pro úložný prostor, stejně jako v ložnici na celou šířku místnosti. Oproti tomu na protější stěně jsou již jen otevřené police a skříňky. Nábytek je doplněn stolkem pod televizi a sedačkou Boconcept.
Venkovní terasa se stává dalším obytným prostorem. Pergola z ocelovodřevěnou konstrukcí se stínícími lamelami je částečně zasklená a dává možnost využití exteriéru i při nepřízní počasí. Doplnění květináči a sítí pro popínavé rostliny vnáší do pátého patra v centru města atmosféru rostlé zeleně.
Koupelna s proskleným sprchovým koutem je vybavena dřevěným nábytkem, bidetem a toaletou. Je netypicky prosvětlena přirozeným světlem skrze původní světlík, který je přístupný a tvoří zajímavý prvek interiéru koupelny. Ve výklenku koupelny v uzavíratelném prostoru za toaletou je umístěn plynový kotel.
Poslední místnosti je technická místnost, která je rozdělená do dvou části. První průchozí, která slouží jako prádelna a druhá zadní místnost je samostatnou toaletou.

Konstrukční a materiálové řešení
Vlivem dispozičních úprav a architektonického řešení fasády došlo ke dvěma zásahům do nosných  konstrukcí.  Vybourání části střední zdi u propojení kuchyně, chodby a obývacího pokoje na 2,4 m široký průchod, který vyžadoval zajištění pomocí nových ocelových překladů. Druhým zásahem bylo vybourání části obvodové zdi u terasy, kde byl navržen otvor pro zasklenou stěnu v celkové délce 6,3 m. Vybourané zdivo je nahrazeno dvěma ocelovými sloupky z tenkostěnných profilů obdélníkového průřezu osazenými ve třetinách světlosti otvoru. Nadpraží je zajištěno dvojicí ocelových překladů.
Další dispoziční změny byly provedeny částečným vybouráním nenosných příček, dveří a parapetů a doplněním novými sádrokartonovými příčkami a zděnými výplněmi otvorů ve stávajících příčkách. V koupelně byla vybourána část stěny u světlíku a nahrazena hliníkovým oknem otvíravým a výklopným. Při tomto vybourání došlo k zateplení světlíku z venkovní strany.
Původní podlahy byly nahrazeny novými s nášlapnými vrstvami: v pokojích třívrstvými lamelami a v koupelnách kruhovou mozaikou. Na terasách jsou rýhovaná protiskluzná prkna z horského modřínu. Podhled je stejně jako příčky ze sádrokartonu. V rámci podhledu je veden přívod plynu ke kotli.
Z důvodu špatného stavu stávajících oken a dveří na terasu a stejně tak  z důvodu dispozičních změn došlo k výměně oken a dveří za dřevěný systém s úzkými profily křídel. Pro větší prosvětlení obytných prostor a lepší propojení terasy a interiéru byly nově navržené okna v ložnici prodloužena až k podlaze.  Každé z oken je o dvou otvíravých křídlech, s tím, že šířka a dělení tabulí zůstane zachováno. Na jižní straně v obývacím pokoji došlo k vybourání parapetu a protažení oken, ale i vybourání stěny. Vytvořilo se jedno velké trojdílné okno s bočními posuvnými díly a vnitřním fixním dílem o rozměru 2200x6500mm. Toto okno je z hliníkových profilů.
Vnitřní otvíravé dveře jsou plné, dřevěné, hladké, falcové, bezobložkové v dřevěných zárubní. Posuvné jsou plné, dřevěné, hladké, zavěšeny buď ze zdi nebo ze stropu na pojízdných kolejnicích, které jsou zachovány pohledové. Vše v povrchové úpravě vysoký les, barva šedivá.

Vnitřní vybavení
Posuvné dveře jsou také součástí šatní skříně v ložnici a skříně v obývacím pokoji. Nábytek včetně postele, pracovního stolu, kuchyňské linky, skříněk, polic a televizního stolku byl navržen ve stejném provedení jako vnitřní dveře a propojuje tak byt napříč místnostmi. Do obývacího pokoje byl speciálně navržen jídelní stůl a konferenční stůl, aby svou konstrukcí korespondoval s vybranými židlemi. Deska stolu je ze světlého jasanového dřeva a svou kresbou navazuje na povrchovou úpravu podlahy , vyrobena je z podlahových panelů průmyslové mozaiky. Oproti tomu v koupelně bylo použité tmavé dřevo, které je v kontrastu ke světlé mozaice.
Vše je doplněno osvětlením Ateh, které se z jednoduchých kvádrů v chodbě a ložnici mění na organické tvary v obývacím pokoji a koupelně.

Technické vybavení
Plynový kotel umístěny v uzavíratelném prostoru za toaletou je odkouřeno souosým komínovým tělesem v rámci světlíku nad střechu. Článková otopná tělesa jsou u prosklených ploch zastoupena podlahovými konvektory. V koupelně je pod dlažbou osazeno elektrické přitápění topnou rohoží v kombinaci s žebříkovým tělesem. Pro odvětrání digestoře v kuchyni nad sporákem v kuchyni je využit jeden z komínových průduchů v přilehlé komínové zdi. Veškeré obytné místnosti jsou větrány přirozeně okenními otvory v obvodových stěnách kromě koupelny, která je odvětrána nuceně vedením v podhledu do světlíku a nad střechu.













Projekt
Fotograf
Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 08.10.13
Návštěvnost: 30420 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
...Hm,... šakal 09.10.13 11:13
světlík Dalibor Černý 10.10.13 08:16
...Teda,... šakal 10.10.13 14:49
??? mirek 16.10.13 15:18
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.