Rodinný dům, Deštné v Orlických horách

moderní nízkoenergetická dřevostavba v CHKO Orlické hory

Rodinný dům, Deštné v Orlických horách
Spoluautor: Oldřich Bittner
Projekt:2007-08
Realizace:2009-10
Užitná plocha:135 m2
Zastavěná plocha:117 m2


Naším cílem bylo vytvořit dům, který vychází z tradičních forem místního stavitelství, ale také splní současné estetické, provozní a konstrukční požadavky. Základem se stal klasický podélný dřevěný dům se sedlovou střechou. Hlavní jednoduchá hmota domu je doplněna přízemním utilitárním přístřeškem klasicky zajišťujícím příjemný a praktický přechod interiéru a exteriéru. Osobitý charakter dává domu také materiálové odlišení drobných funkčních objemů vystupujících z hlavní hmoty objektu. Střešní okna osazená přes okap, zajišťují mj. maximální komfort užívání podkrovních pokojů.
Základním vnějším povrchovým materiálem je modřínový obklad bez povrchové úpravy. Jeho struktura a přirozené stárnutí jsou v kontrastu s velkoplošnými barevnými fasádními deskami užitými na utilitárních částech domu.
Konstrukčně se jedná o sendvičovou rámovou dřevostavbu vycházející ze systému "two by four", s difuzně otevřenou skladbou. Dům je založen na běžné základové desce. Střešní krytinu tvoří falcovaný titanzinkový plech. Vytápění zajišťuje kombinace kotle na dřevo a elektro, napojená na klasický ústřední otopný systém. Nucená ventilace není instalována. Ohřev TUV obstarává výměník s el. dohřevem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od architekti.in