Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Mateřská škola Stephanus I

Autor: Hans Scharoun
Adresa: Robert-Schuman-Strasse 37, Wolfsburg, Německo | mapa
Web: www.kiga.stephanus-wolfsburg.de
Realizace: 1967-70

Mateřská škola na Robert-Schuman-Strasse ve Wolfsburgu patří mezi nepříliš známé projekty německého architekta Hanse Scharouna. Přitom se jedná o jednu z mála Scharounových realizaci školních budov. Od svého dokončení před více jak čtyřiceti lety prošla školka řadou přestaveb interiéru, změn v opláštění a také pozdější dostavba garáže dnes jen málokomu připomenou Scharounův rukopis. Základní hmota přesto stále vyzařuje Scharounovu hlavní myšlenku, aby dětem bylo nabídnuto co nejrozmanitější prostorové členění a mohly tu zažít odpovídající sociální vazby. Podle Scharouna by se mělo dítě v tomto věku cítit součástí nové společenské jednotky a vývojově dospět v zodpovědné jedince, kteří se začlení do společnosti. Po vzoru biologické rodiny a dítěti povědomého rodného domu Scharoun navrhl relativně malý objekt školky tvořené trojicí samostatných “bytů“ pro skupiny složené ze dvaceti dětí se samostatnými umývárnami a venkovními prostory ke hraní. Tyto samostatné jednotky jsou napojeny na sousední kuchyni, odkládací komory a místnost vychovatelek. Jednotlivé “byty“ jsou od sebe jasně odděleny, aby se děti mohly nejprve identifikovat se svojí skupinou a následně s větším společenstvím. Dvě sousedící skupiny mají zasunovací harmonikové dveře umožňující vzájemné propojení a vznik velkého společného prostoru k pořádání veřejných událostí. Podle Scharouna jsou děti ke svému okolnímu prostředí chovají zcela otevřeně a jeho návrh jim tak v ničem necloní, naopak usiluje o silné propojení s vnějškem. Kromě toho Scharoun propagoval, že „tělesný a duševní vývoj jedince vyžaduje mnoho jasu a sluneční jižní záře.“ Přirozené osvětlení severních částí učebních místností je však zejména v zimních měsících spíše sporadické. Vnitřní chodby jsou osvětleny shora pomocí světlíků. Jednoduchý tvar čtvercového půdorysu, na něhož jsou navěšeny lichoběžníkové herny ujasňuje, že si děti v tomto věku prostor ještě zplna neuvědomují, ale přesto je oslovuje a jistým způsobem ochraňuje. Výsledná plocha “bytu“ činí 69 m² (2 m² herny na jedno dítě plus potřebné zázemí).
Autor: Petr Šmídek, 31.08.12
Návštěvnost: 14444 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.