Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce a dostavba areálu LIM

Autor: RH-ARCH s.r.o. | Rostislav Říha, Josip Armić-Sponza, Ondřej Kaluš
Adresa: Za drahou 171/17, Hostivař, Praha, Česká republika | mapa
Investor: Laboratory Imaging, spol. s r.o.
Realizace: 2008 Užitná plocha: 270 m²
Zastavěná plocha: 188 m² Obestavěný prostor: 1173 m³

Projekt spočíval v dostavbě k hlavní budově sídla firmy Laboratory Imaging (LIM) s částečným využitím stávajících objektů.
Součástí projektu byl kromě rekonstrukce a nové přístavby i návrh a realizace interiéru a také parterové úpravy.

Z hlediska koncepce řešení byl kladen důraz na uvolněnou atmosféru a vytvoření prostoru pro neformální setkávání. Vzhledem k tomu, že jedno z přání klienta bylo použití zdiva ze staré stavby, byla navržena stěna ze starých očištěných cihel - osa - která probíhá objektem a návštěvníka vede ven, do exteriérových prostor pro neformální setkávání.

Návrh interiéru byl částečně inspirován činností klienta - LIM montuje jemnou techniku a některé detaily interiéru byly pojaty jako detaily ze stavebnice Merkur.

Objekt je navržen jako dvoupodlažní, kde horní podlaží je výrazně ustoupené. Hmota horního podlaží koresponduje s hmotou již zrekonstruované továrny, tvoří pokračování a vytváří tak jednotný celek. Spodní podlaží využívá v maximální míře velikosti pozemku a je polozapuštěné tak, aby neobtěžovalo sousedy.
Tvarování hmot je jednoduché, razantní a využívá aktuálního tvarosloví.

Jednotlivé prostory jsou vůči sobě rozposunovány o zhruba výšku podlaží, což vychází jak ze hmotového řešení, tak ze snahy segregovat jednotlivé provozy.
Středem objektu prochází dvoupodlažní hala, doplněná o světlík, která vytváří základní komunikační prostor. Ten je napojen na stávající recepci. Dvoupodlažním prostorem prochází již zmiňovaná interiérová stěna z lícových cihel.

Okenní otvory jsou relativně malé, aby interiér nebyl příliš zatěžován tepelnými zisky ze slunečního záření, ze stejného důvodu jsou použity i výrazné přesahy střech.
Prosklené stěny jsou orientovány na sever a jsou směrovány do přednáškového sálu a do chodby - zprostředkovávají vazbu na exteriér.

Použité materiály jsou často ponechané ve své přírodní podobě - režné zdivo, dřevo, lakované dřevoštěpové desky či ocelové konstrukce s pohledovými spoji - podporují industriální charakter stavby.
Snaha projektanta byla, aby se prostory prolínaly - aby areál byl používán jako celek, aby se co nejvíce setřela ostrá hranice mezi "venku" a vevnitř" - během roku je mnoho období, kdy je příjemné být v kontaktu s venkovním prostředím, ale počasí ještě nedovoluje být zcela venku.






Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 27.08.13
Návštěvnost: 25314 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.