Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Polyfunkční dům Garratt Lane

Autor: Sergison Bates architects | Stephen Bates, Jonathan Sergison
Adresa: 86-96 Garratt Lane, Wandsworth, Londýn, Velká Británie | mapa
Investor: Baylight Properties plc
Realizace: 1999-2004 Užitná plocha: 4200 m²

Projekt polyfunkčního domu na jihozápadě Londýna zahrnoval částečnou demolici, renovaci a následné rozšíření výrobních objektu známého jako Wandsworth Workshops. Budovy mezi řekou Wandle a ulicí Garratt Lane původně sloužily k výrobě barev. Objekt dnes nabízí šedesát volných pracovních míst pro zdejší obchodníky od tiskařů po hodináře. Původní stavba ze 30. let minulého století sleduje zalomenou uliční čáru i výšku okolních městských bloků. Horizontální prosklení i řádky vystupujícího zdiva zdůrazňující zakřivený tvar, který domu dodává jedinečný charakter. Po přestavbě v továrně vznikly nové pronajímatelné prostory o rozloze 85 – 200 m². Většina vnitřních stěn byla vyměněna a nově byly vloženy také servisní jádra s toaletami a schodišti. Fasády původního objektu byly zpracovány nejvhodnějším způsobem: jsou natřeny zemitou šedou barvou sjednocující původní a nově navržené objekty. Horní podlaží tvoří dřevěná přístavba zabírající celou plochu střechy. Nástavba svým tvarem připomíná obří rohož přehozenou přes původní objekt továrny. V horním poschodí se nachází jedenáct jedno a dvoupokojových bytů. Do bytů se vstupuje přes pavlač. Venkovní chodba obložená dřevem nabízí jedinečné výhledy na západ, východ a sever. Chodby jsou doplněny rozšířenými předprostory, kudy je přístup do jednotlivých bytů. Otevírají se sem okna z kuchyně a koupelny, což zaručuje dostatek světla i odvětrání při zachování dostatečného soukromí. Veškeré místnosti jsou v bytě uskupeny kolem centrální haly přímo propojené otevřeným dvorem. Obývací pokoje a ložnice se otevírají směrem na západ do soukromých lodžií. Zážitek z pavlače propojující všechny byty přes celou délku domu je umocněn použitím stejného materiálu na obklad stěn, podlah i stropů. Dřevěné (modřínové) panely vytváří celkový obklad přerušovaný světlíky a jedinečnými výhledy na okolní město.
Nový šestiposchoďový bytový dům je umístěn na jižním okraji Londýna. Se čtyřmi byty na podlaží se zde celkově nachází dvacet bytů se dvěma pronajímatelnými jednotkami v přízemí. Po formální stránce se nový objekt snaží složit poklonu okolním průmyslovým stavbám z 50. a 60. let.
Sergison Bates architects
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 24.08.12
Návštěvnost: 21462 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.