Nastawnia PoC

Galeria z kawiarnią w budynku nastawni PoC Poznań

Nastawnia PoC
Adresa: Park Wieniawskiego, Poznaň, Polsko
Projekt:2011
Realizace:2012
Užitná plocha:169 m2
Obestavěný prostor:608 m3


Rekonstrukcí železničního stavědla přišli architekti z ateliéru Front Architects o možnost realizovat jeden ze svých snů. Secesní budovu stavědla v blízkosti hlavního nádraží v Poznani znali architekti díky její poloze velmi dobře a vícekrát uvažovali o její adaptaci na vlastní ateliér. K reálnému naplnění tohoto přání, ale nikdy nenašli dostatek energie a financí. Shodou okolností oslovila investorka a čerstvá majitelka stavědla právě architektonické studio Front Architects se zadáním zrekonstruovat již několik let nepoužívanou budovu na kavárnu. Kromě kavárny s nezbytným zadáním, měl objekt po opravě obsahovat i malé muzeum kolejové dopravy a galerii výtvarného umění s železniční tématikou.
Takové zadání nebylo možné vměstnat do dvoupodlažní budovy se zastavěnou plochou 50m2. Architekti se rozhodli zásahy do původní budovy stavědla minimalizovat a potřebnou plochu najít v jeho dostavbě. Na straně opačné od kolejiště navrhli přistavět k budově patrový pavilon kvádrového objemu. Rekonstrukci vlastního stavědla pojali architekti, v dobrém slova smyslu, velmi konzervativně a obnovili i původní nápis na fasádě do kolejiště Poznan Gl.
Nová přístavba přímo sousedí s městským parkem a skrze prosklenou fasádu se návštěvníkům kavárny otevírá pohled do udržované zeleně. Milovníci vlaků, ale určitě zvolí posezení na opačné straně kavárny, kde je výhled do kolejiště s rušným provozem odpovídajícímu významu této tratě. Ještě o něco atraktivnější výhled nabízí patro kavárny, které je celé vyhrazené pro posezení návštěvníků a místa u stolků v arkýři stavědla umožňují téměř bezprostřední kontakt s projíždějícími vlaky. Většinu, v interiéru použitých, „železničních“ atrtefaktů dodala sama investorka, jejíž rodina je s vlakovou dopravou spjatá již po několik generací. Název kavárny Nastawnia PoC vychází z původního označení stavědla (nastawnia) Poznań C.
Kavárna nabízí bohatý kulturní program, kromě výstav i koncerty a promítání filmů pod širým nebem. V těsné blízkosti centra města tak vznikl podnik, který nabízí víc než konzumaci jídla a pití v atraktivním železničářském hávu.
0 komentářů
přidat komentář