Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Umělecká škola Sint-Lucas
Sint-Lucas Beeldende Kunst

Autor: Xaveer De Geyter
Spoluautor: Ney & Partners
Adresa: Ingelandgat 34, Gent, Belgie | mapa
Web: www.sintlucas.org
Projekt: 2002 Realizace: 2006
Užitná plocha: 3250 m²

Umělecká škola Sint-Lucas leží v areálu bývalého kláštera uprostřed belgického Ghentu. Projekt Xaveer de Geytera na rozšíření campusu představuje rekonstrukce řady stávajících objektů, úpravy venkovních prostorů a především zakomponování dvou nových staveb: dílny a knihovny. Hlavním cílem bylo proměnit hermeticky uzavřený klášter tvořený ze dvou městských bloků v otevřenou uměleckou školu. Původně klášterní zahrada se proměnila v nové veřejně přístupné náměstí mezi dvěma bloky, což škole umožnilo lépe se zapojit do městského života a zároveň utvořilo v husté zástavbě další volný prostor. Uprostřed nového náměstí je jako solitér navržena knihovna s průsvitným pláštěm a školní kavárnou v přízemí. Knižní regály zároveň představují nosnou konstrukci celé knihovny. Objekt dílny tvoří navršené betonové kvádry prokládané translucentními pásy světlíků. Nepravidelně vyskládané betonové mosty mezi sebou propojují průsvitné části starající se v interiéru o rozptýlené horní osvětlení. Výsledná rozehraná forma je pouhou reakcí na městské stavební předpisy a sousední budovy. Spodní dvojice dílen má výšku přes dvě patra, následuje vložené mezipatro a nejvyšší pracovna má běžnou výšku stropu se sklobetonovou střechou. Boční stěny v dílně představuje betonová stěna, která zároveň slouží jako nosník překlenující mohutný rozpon na celou délku domu bez potřeby dalších vnitřních podpor. Stupňovité uskakování hmoty na jedné straně umožnilo lepší horní osvětlení a zároveň se vyrovnat nepravidelnou uliční čárou mezi dvoupodlažním usedlým neogotickým domem a pětipodlažním skeletem s velkými prosklenými plochami. Spodní část dílny reaguje na uliční čáru, zatímco horní část se obrací vnitrobloku a směrem do zahrady.
Autor: Petr Šmídek, 12.08.13
Návštěvnost: 27552 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.