Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Soutěžní projekt na Staroměstskou radnici

Autor: Otakar Novotný
Adresa: Staroměstské náměstí, Staré Město, Praha, Česká republika | mapa
Soutěž: 1909

Hlavním motivem, jímž a priori určeno bylo mé řešení radnice, byl mi: zachování starobylého tradičního vchodu nynějšího i nadále jako hlavního. Není pak také třeba disponovati jej v hlavním průčelí do Velkého náměstí, jehož klidné horizontální řešení jako kontrast věži bylo by největší předností, a jehož jednotnost nezbytně byla by porušena i při nejméně okázalém vyjádření vchodu a vestibulu.
Celá fronta ukončena je na straně pravé křídlem, jehož hlavní částí je programem vyžádaný slavnostní sál. Disposice jeho na Velkém náměstí, s výhledy na protější domy a Týn, zdála se mi z důvodů historických důležita.
Křídlo toto tvoří i pohledové uzavření náměstí proti Mikulášské třídě a jsou jím vyčerpány veškeré repraesentační požadavky naší radnice. Pokládám přílišné akcentování všeho repraesentačního při moderní radnici za rys nesrovnávající se s jejím pravým úkolem: úřadováním, a proto dominuje v mém návrhu slavnostní sál téměř jen svou význačnou disposicí a ne architektonickým vyvinutím.
Celá ostatní budova řešena je prostě jako komplex úřadoven celkem rovnocenných, s mírným toliko akcentováním zasedací síně sboru obecních starších. Od architektonického vyvrcholení jak jednotlivých průčelí, tak i celku ― to už vzhledem na jeho rozsáhlost ― bylo naprosto upuštěno.
Vchody do radnice projektovány jsou čtyři: zmíněný hlavní vchod, pak v křídle před (Mikulášskou třídou pro slavnostní sál a praesidium, k podacímu protokolu a zároveň ke schodišti k sálu sboru, a konečně proti Linhartské ulici.
Další konfigurace půdorysná dána byla snahou umožniti přiměřeně vzdálený centrální pohled na chrám sv. Mikuláše, uzavříti prospektem ulici Platnéřskou a utvořiti tak před kostelem malé náměstí jako rozšíření komunikace mezi ulicemi Platnéřskou, Kaprovou a Dlouhou třídou. Snaha po příznivém osvětlení jednotlivých kanceláří vedla k malé poměrně hloubce traktů, následkem toho k větší rozvinuté frontě a tím i složitějšímu členění půdorysnému.
Zachování okolí Minuty nezdálo se mi tak důležitým a nenahraditelným, aby jemu obětována býti musila jednotnost nové budovy a pohodlné užívání místností v ní, nehledíc ani k tomu, že by její isolování ― nelze-li počítati se zachováním celé východní fronty Malého náměstí ― bylo poněkud násilné a zbytečně soutěžící s okolím věže.
Otakar Novotný





Zdroj: Styl II, 1909-1910, s. 37-38.
Vložil: Petr Šmídek, 06.08.13
Návštěvnost: 10824 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.