Hong Kong & Shanghai Banking Corporation

Hong Kong & Shanghai Banking Corporation
Adresa: 1 Queen's Road, Central, Hong Kong, Čína
Investor:Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited
Projekt:1979
Realizace:1983-86
Užitná plocha:99000 m2
Náklady:670 000 000 USD


Roku 1979 vyzval Michael Sandberg, prezident Hong Kong & Shanghai Bank, 7 architektů k soutěži o nejkrásnější banku světa. Vyhrál Norman Foster, jehož soutěžní projekt byl ve své době absolutně nejdražším stavebním dílem na světě, což Sandberga jistě zaujalo. Realizace 47-poschoďové administrativní budovy pnoucí se do výšky 180 metrů stála 5 biliónů hongkongských dolarů.
Soutěžícímu Normanu Fosterovi bylo tehdy 44 let a budova HSBC byla v jeho portfoliu prvním mrakodrapem. Přesto, nebo možná právě proto, dokázal vytvořit do té doby nevídanou výškovou budovu, která plně odráží jeho konstruktivistické zanícení. Společně s inženýry od Ove Arupa vyprojektoval na Hong Kong Island smělý manifest architektury high-tech.
Naprosto jedinečné pojednání všech stavebních prvků, které bylo nutné ověřovat na mnoha modelech, se zasloužilo o posunutí finanční stavební laťky a HSBC se stala doopravdy nejdražší budovou na světě. Ojedinělý konstrukční systém ústřední superkonstrukce tvořené osmi čtveřicemi válcových megasloupů nacházejícími se na východním a západním konci budovy v kombinaci se zavěšenými stropy umožnil vydrbat s prostorovými nároky kladenými na staveniště. Každá část stavby byla prefabrikátem, který se po vyrobení přivezl a osadil až na staveništi. Jak říkává Norman Foster: "Ten dům jsme stavěli v bílých pláštích". High-tech dotažený až do extrémní podoby evokuje i tvar průčelí připomínající zvětšený mikroprocesor. Z oblasti sci-fi tak trochu pochází i vyřešení vstupu do bankovní haly. Tenkou efemérní membránu protínají dva dlouhé eskalátory ústící v bankovní hale. Ta si svými proporcemi nezadá s gotickými chrámy.
Norman Foster vytvořil v Hong Kongu bezpochyby nejlepší příklad světové high-tech architektury, a to za jedinečné podpory ze strany investora. Jediným motivem upomínajícím na symboliku Hong Kong & Shanghai Bank jsou dvě plastiky lvů u vstupu do budovy, kterých je dobrým zvykem se před finančními operacemi pro štěstí dotknout.
HSBC je rovněž úžasným příkladem skloubení moderní technologie a tradičního čínského feng-shuei. Podmínkou investora bylo mimo jiné umožnění bezproblémového létání draka v přízemí budovy, s čímž si Foster báječně konstrukčně poradil.
Poděkování Lukáši Havlíčkovi za dojmy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Lord Norman Foster