Mateřská škola Els Colors

Guardería Els Colors

Mateřská škola Els Colors
Adresa: Carrer Ter 52-54, Manlleu, Španělsko
Investor:Ayuntamiento de Manlleu
Realizace:2001-04
Užitná plocha:928 m2


Mateřská škola Els Colors v Manlleu od katalánského ateliéru RCR Arqiutectes představuje hravou kompozici minimalistických barevných objemů. Veškeré herny a společné prostory jsou umístěny do dvojice nízkých paralelních bloků, které jsou vzájemně propojeny třetí příčnou hmotou kryté pasáže, odkud je zároveň přístup do vnitřních atrií. Zvýšená část na hlavním vstupem, která následně pokračuje do zadních křídel, představuje hlavním víceúčelový prostor. Nachází se zde vstup do atria, schodiště do horního poschodí a krytý ochoz mezi oběma bloky. Tato část zároveň odděluje jednotlivé třídy od provozních místností jako kuchyně, prádelna, koupelny a sklady. Volba barevného zasklení zvýrazňuje plasticitu kompozice.  Pro zvýšení kontrastu skleněných ploch jsou některé části fasády obloženy pozinkovaným plechem. V celkovém účinku se však architektonický soubor jeví uceleně.
Hlavní vstup do školky je umístěn na konci příčného spojovacího bloku. Vstup je zvýrazněn mohutným  vybíhajícím přístřeškem. Oranžový baldachýn je zakončený stejně zářivou transparentní stěnou dostatečně ochraňující vstup. Vstup do místností pro děti do jednoho roku je z boční chodby, zatímco části pro děti ve věku 1-2 a 2-3 roky jsou rozmístěny po obou stranách centrální chodby. Přímo nad hlavním vstupem s atriem se v horním patře nachází kanceláře a místnosti pro personál. Plot, který tvoří ocelové kulatiny s těsnými rozestupy, zaručuje dostatek bezpečí, ale současně nebrání ve výhledu. Stejně tak jsou otevřené i místnosti dětských heren. V přílišné transparenci nakonec zabraňuje zbarvení a zmatnění skleněných ploch.
Chladná konstrukce (svislé prvky z oceli a horizontální prvky z betonu) je doplněna barevným zasklením (modrá, červená, oranžová, žlutozelená), které napomáhá vytvářet přívětivější prostředí podporující dětskou hravost a představivost.
Francesco Pagliari
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od RCR Arquitectes