Serpentine Gallery Pavilion 2013

Serpentine Gallery Pavilion 2013
Od roku 2002 jsou oslovování významní světoví architekti, aby před domovskou stavbou Serpentine navrhli na několik málo měsíců objekt, který bude hostit společenské události a stane se cílem letních výletů. V loňském roce se švýcarští architekti Herzog & de Meuron svým 'archeologickým projektem' ohlíželi za desetiletou tradicí letních pavilonů. Jednoznačně nejčastěji oslovovaní tvůrci pocházeli z Japonska. Před jedenácti byl do Londýna přizván Toyo Ito, v roce 2009 to byl ateliér SANAA a letos byl prestižním úkolem pověřen další tokijský architekt Sou Fujimoto, který je ve svých 41 letech zároveň nejmladším ze všech dosavadních tvůrců.
Výsledkem je filigránská mřížová konstrukce z bíle lakovaných ocelových čtvercových trubek o hraně 20mm. Nehmotně působící neurčitá forma složená z nespočtu krychlí zaujímá plochu o rozměrech 142 m². Uprostřed dispozice se nachází kavárna složená ze stejných prvků jako zbytek stavby (střecha, stěny, schody). Na místo schodů a míst k posezení jsou na čtvercové kostky posazeny skleněné desky s protismykovou úpravou. Zábradlí je omezeno na naprosté minimum. Proti častým dešťovým přeháňkách jsou v horní části konstrukce vloženy téměř neviditelné kruhové plastové destičky.
Letní pavilon Serpentine Gallery 2013 je dalším zdokonalením Fujimotovy dlouholeté snahy o smazání hranice mezi exteriérem a interiérem. Fujimoto se stejně tak pokouší stírat rozdíly klasického dělení konstrukcí na podlahy, stěny a stropy. Výsledkem Fujimotových návrhů je intenzivnější spojení člověka s přírodou. Fujimoto svojí mřížovitou skulpturou vytváří „architektonickou krajinu představovanou transparentním terénem, který budou návštěvníci moci prozkoumávat a reagovat.“ Fujimotův bílý oblak se bude nad londýnským trávníkem vznášet až do 20. října.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Sou Fujimoto