Městská radnice Hilversum

Městská radnice Hilversum
Adresa: Dudokpark 1, Hilversum, Nizozemí
Projekt:1924
Realizace:1928-31


V roce 1928 se Dudok stal městským architektem Hilversumu a v průběhu tří dekád zde vybudoval přibližně 75 rodinných domů, veřejných staveb a urbanistických úprav. Nejznámější je objekt radnice z roku 1931, kterou Dudok vybavil svými návrhy koberců, nábytku i starostova rokovacího kladiva. Dudokův styl, který původně vycházel z Amsterodamské školy, se v případě radnice nechal silně ovlivnit Prérijní školou Franka Lloyda Wrighta.
„Monumentalita je nejčistějším vyjádřením lidského vnímání harmonie a řádu. Zdůrazňuje to nejpodstatnější nejen po materiální stránce, ale zejména v duchovním smyslu. To je důvodem, proč není limitována svou nádherou a proč také malé objekty mohou být monumentální.“
W.M.Dudok

Tato pozoruhodná a v mnoha ohledech jedinečná stavba, jejíž první návrhy pochází z roku 1924, je obvykle považována za mistrovské dílo Dudokovy výrazně anti-avantgardní profesní dráhy. Radnice se rozkládá na poměrně velkém pozemku a je celá vystavena z cihel. Volně stojící objekt obklopený vodními plochami a zelení je vsazen do doprostřed urbanistické struktury zahradního města Hilversum. Přes svoji asymetričnost, odvozenou z neoplastické kompozice, zůstávají všechny hlavní reprezentující prvky tradiční a monumentální; nad vstupem vysoká věž s hodinami a tři symetrická okna vyznačující zasedací místnost úřadu.
K.Frampton, Y.Futagawa: Modern Architecture 1851-1945, Rizzoli, New York 1983, s.256
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Willem Marinus Dudok