Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Návštěvnické centrum Great Fen

Autor: Feilden + Mawson LLP
FAM Architekti | Pavel Nasadil, Jan Horký, Pavel Nosál
Adresa: Chapel Road, Ramsey Heights, Velká Británie
Web: www.greatfen.org.uk
Investor: Wildlife Trust for Bedfordshire, Cambridgeshire & Northamptonshire
Soutěž: 2013, 2.kolo

Zúčastnili jsme se prestižní architektonické mezinárodní soutěže na budovu návštěvnického centra Great Fen v Cambridgeshire, Velké Británii. Náš návrh byl vybrán do druhého kola spolu se čtyřmi dalšími z celkem 201 odevzdaných návrhů. Místo pro návštěvnické centrum je v  rovinaté krajině tvořené jezery, příkopy, vlhkými a rákosovými loukami s širokým horizontem a nekonečnou oblohou. Parcela leží v nejnižším místě Spojeného Království (-2.2 m.p.m.) Návštěvnické centrum je nedílnou součástí ambiciózní vize transformace části krajiny (fenu - slatiniště) do přirozeného „původního“ stavu.
Budova slouží jako zázemí pro návštěvníky projektu Great Fen s přednáškovou místností, výstavním prostorem a restaurací a měla by se stát výchozím bodem pro návštěvy okolní krajiny. Inspirací ideového konceptu se staly organické konstrukce rostlinných buněčných struktur a stavby anglického architekta a krajináře Josepha Paxtona, jehož Holme post (sloup z Křišťálového Paláce) je s místem Great Fenu úzce spjat.
Návštěvníci se k domu dostanou po dřevěných lávkách, které jsou známy z místních historických osídlení. Cesta k domu je doplněna šesti místy pro bližší seznámení s krajinou, zastavení, meditaci a pozorování okolí pomocí kamery obscury.
Horizontální objem reflektuje velkolepé měřítko krajiny. Rozsáhlá zelená střecha poskytující panoramatické výhledy  je podepřena šestiúhelníkovou modulární strukturou založenou na pilotách. V obou podélných směrech je struktura pevně vymezena hranicí, která odpovídá rovným liniím vodních kanálů. Na kratších protilehlých stranách je umožněna budoucí expanze stavby. Buněčná nosná struktura vymezuje kromě vnitřních prostorů také sérii krytých i otevřených venkovních teras poskytujících výhledy na Fenland. Dřevěná stavba je z vnější strany opláštěná panely z místního rákosu, který umožní postupné splynutí domu s okolím.

Autorský tým Praha – Jan Horký, Pavel Nasadil, Pavel Nosál
Autorská spolupráce Londýn, Norwich – Gavin Mc Farlane, Evan Larbi, Cassie Godfrey, Philip Bodie
Sustainability and materials – John Hutchinson
Landscape Architect – Keith French, Grant Associates
Structural Engineer – Stephen Smalley - Design id, Jan Přikryl
Services Consultant – Matt Selby, MLM Multidisciplinary Consulting
Highways Consultant – Luke Fairall, Rossi Long Consulting Ltd.
Cost Consultants – Neil Smith, BAQUS Construction Consultancy
Zdroj: autorská zpráva | FAM Architekti
Vložil: Petr Šmídek, 16.07.13
Návštěvnost: 21289 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
ANO Roman Fiala 18.07.13 08:56
NE Winter 20.07.13 18:28
... ondrejcisler 22.07.13 12:18
1. MISTO ... 22.07.13 14:59
ano/ne/... Vích 22.07.13 16:33
zdá se, že vyhrál invalidní vozíček nad tažnýma ptákama anča 22.07.13 19:58
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.