Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce půdního bytu v Ostrovského ulici

Autor: OOOOX s.r.o. | Radka Valová, Eva Marvalová
Adresa: Smíchov, Praha, Česká republika
Realizace: 2013


Původní stav před rekonstrukcí – původní stav bytu trochu mátl a z počátku nevypadal na velkou rekonstrukci, jen drobný zásah. Po odstěhování původního majitele se začaly projevovat nedostatky původní, pouze na oko, provedené rekonstrukce. Různé typy materiálů podlah natřené jednotnou barvou (i přes dlažbu v koupelně). Křivost podlahy, zatečená okna apod. Standard původní rekonstrukce byl z dnešního úhlu pohledu nastaven velice nízko.

Dispozice -  byt je určen pro jednu až dvě osoby k maximální relaxaci po tvrdé práci. I přesto, že by výměra umožňovala provedení bytu s více ložnicemi, charakter mezonetového prostoru a stávající umístění schodiště toto příliš neumožňuje. Z hlediska dispozice jsme udělali několik drobných zásahů, které výrazně prospěly fungování celého bytu. V ložnici jsme příčkou oddělili samostatnou šatnu. Došlo ke zvětšení koupelny a toalety. Stejně tak na galerii vznikla další samostatná šatna.

Koncept /barevnost /materiály 
- barevnost celého bytu se rozkládá na škále od bílé, bělené dřevo na dřevěných podlahách přes teplou šedou na stěrkách až po antracitovou na stěnách koupelny a surové oceli. Dominantním prvkem se stala hmota s koupelnou a toaletou, která je ze všech stran i ze vnitř provedená v antracitové barvě. Materiály se liší podle potřeby a požadavků – cementové stěrky ve sprše, dekorativní stěrky za umyvadlem, kouřové sklo, malby a lak na posuvných dveřích. Ostatní prostory jsou povedeny ve světlých tónech.

Kuchyně
– původní kuchyně byla protažena až k velkému francouzskému oknu na terasu, což nám připadalo jako škoda, navíc z hlediska praktičnosti to nebylo vhodné řešení. Naopak jsme ke kuchyni přiřadili nerezový barový ostrůvek, který nahrazuje jídelní stůl. Vybavení kuchyně  vychází z toho, že klientka příliš neholduje vaření.  Kuchyně je vybavena myčkou na poloviční výšku, malou troubou, naopak doplněna vinotékou.

Obývací pokoj
– původní umístění sedačky proti oknu bylo z hlediska sledování televize zcela nevhodné. Proto jsme do šikminy osadily rohovou sedačku vyrobenou na míru a naopak vysokou komínovou stěnu využili pro umístění televize a navíc i krbu na bio-líh.

Ložnice
– byla doplněna o úzkou šatnu, která je využita po celé výšce. Navíc je odvětrána a prosvětlena malým šikmým okénkem ve štítové stěně. Ložnice samotná je vybavena velkou pohodlnou postelí na míru, která je od podlahy odlehčena prosvětlením pod konstrukcí, takže navozuje plovoucí dojem. Pod schodiště je umístěn čtecí koutek s křeslem a “neviditelnou“ knihovnou – tedy policemi, které jsou skryté mezi knihami.

Schodiště
  – původní schodiště jsme díky nevhodnému sklonu odstranili a nahradili ho pohodlnějším z ocelových stupňů na mohutné středové schodnici. Nerezové madlo z kulatiny je rozděleno na dvě části a je kotveno do schodnice.

Galerie
– slouží jako odpočinkový prostor s výhledem na Prahu, příležitostný hostinský pokoj nebo domácí pracovna. Na galerii byl přemístěn kotel, aby došlo k uvolnění prostoru pro koupelnu. Kotel je umístěn do vestavné niky. Pracovní kout je vybaven stolem na zakázku z našeho dřívějšího projektu. Za pracovním koutem navazuje malá šatna na sezónní oblečení. Vzhledem k tomu, že tento prostor slouží také jako hostinský pokoj a přímo dispozičně navazuje na ložnici, vyměnili jsme původní ocelové zábradlí za sklo přes celou výšku, navíc doplněné o závěs, který lze pro udržení soukromí zatáhnout.

Koupelna a toaleta 
– koupelna je vybavena velkým proskleným sprchovým koutem, který je přes pevné kouřové prosklení otevřen do ložnice. Sprcha je vybavena mohutnou nerezovou sprchou v surovém designu. Do široké niky je umístěno umyvadlo na desce. Umyvadlo Glass Design je naším úlovkem z Milánského veletrhu – stříbrný povrch jakoby z mačkaného alobalu zatavený do odolné pryskyřice.  Baterie je černá, aby nedocházelo ke kombinaci příliš mnoha stříbrných povrchů. Stěna za umyvadlem, stejně tak i za toaletou je provedená z dekorační stěrky Granite. Koupelna i toaleta jsou od vstupní haly odděleny vysokými posuvnými dveřmi na nerezové kolejnici. Dveře jsou lakované do metalické barvy tak, aby nevytvářely kontrastní plochy na stěně, naopak splývaly.

Vstupní hala – je na byt poměrně velkorysý prostor. Jednu část jsme využili jako vestavný botník s plochou na sezení a zrcadlem. Opačnou pak jako otevřený věšák na kabáty. Prostoru dominuje velká fototapeta hlavy koně Ergona – klientky vlastní.

Doplňky
– celý byt je vlajkovou lodí doplňků LooooX. Nejedná se pouze o textilie jako povlečení, polštáře na sedačku a kožešinový přehoz, nýbrž i kovové stolky z leštěného hliníku jak ve vstupní hale, tak v obývacím pokoji. Samozřejmostí jsou betonové a kovové stojací lampy a nespočet váz a květináčů, které jsou pomyslnou třešničkou na dortu.


























Stavba
Luxusní povrchy
Němec s.r.o.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 10.07.13
Návštěvnost: 41740 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.