Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Židovské centrum v Mnichově
Ohel Jakob Synagogue

Autor: Wandel Hoefer Lorch Architekten | Wolfgang Lorch, Andrea Wandel, Rena Wandel-Hoefer
Zahradní architekt: Regina Poly
Adresa: St.-Jakobs-Platz 16, Mnichov, Německo | mapa
Web: www.juedisches-museum.muenchen.de
Projekt: 2004 Realizace: 03.2007

foto: Petr Šmídek, 2008
Hlavní myšlenkou našeho soutěžního návrhu bylo přirozeně začlenit židovské centrum do struktury města prostřednictvím veřejného prostoru. Veřejná charakteristicky místa a jeho otevřenost lze vnímat skrze sérii náměstí, cest a průchodů mezi budovami a jejich okolí. Jednotlivé objekty komunitního centra, hlavní synagogy a židovského muzea města Mnichova jsou ve vyvážené kompozici s vlastní autonomií. Synagoga, která v celém souboru představuje hlavní objekt, je orientována východním směrem a zůstává na veřejném prostranství osamocená. Synagoga se skládá z hrubého kamenného soklu, na němž je posazena filigránská ocelo-skleněná konstrukce. Podstavec, který obrazně upomíná na Šalomounův chrám v Jeruzalémě, vytváří dostatečně pevnou obálku pro modlitební místnost zastřešenou prosklenou lucernou složenou z jemné kovové sítě propouštějící do interiéru difúzní světlo.
Židovské muzeum města Mnichova představuje nejmenší objekt v celkové kompozici mezi synagogou a komunitním centrem, přebírá materiálovou dualitu synagogy a obrací ji v prosklené přízemí a uzavřenou horní část pro konání výstav. Z muzea vyzařuje napětí mezi křehkostí a masivností, mezi otevřeností a kompaktností. Objekt je zamýšlen k veřejným setkáváním, místu pro výměnu zkušeností a jako prostředník mezi všemi třemi budovami na náměstí.
Komunitní centrum je rozdrobené do různých hmot. Rozsáhlý stavební program, který musel být umístěn do dvou podzemních a šesti nadzemních podlaží, obsahuje centrum mládeže, kulturní centrum, slavnostní místnosti, jídelny, pečovatelskou službu a administrativní zázemí. Centrum se skládá z různých staveb a pojednaných odlišnými materiály, které ustanovují vzájemné propojení.
Pro obvodový plášť je použitý travertin různých profilů a forem: neopracovaný lomový kámen lemující sokl synagogy, leštěný kámen pro obklad horní části muzea a řezané desky zachycující světlo a stín na fasádách kolem vnitřních dvorů komunitního centra.
Wandel Hoefer Lorch Architekten
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 04.07.13
Návštěvnost: 25267 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.