Bellevue Art Museum

Bellevue Art Museum
Autor: Steven Holl
Adresa: 510 Bellevue Way NE, Bellevue, USA
Realizace:1997-2001


Američani mají rádi příběhy a ten o pravidlu pravé ruky, o třech zakřivených galeriích a idylickému soužití umělců, gelerie a návštěvníků na třech patrech se jim dostatečně zamlouval, aby vynaložili 23 milionů dolarů na 36.000 čtverečních stop nevelké muzeum bez vlastní stálé expozice. Tak se zrodilo v malém provinčním městečku bez řádné architektonické soutěže muzeum. Dobrá stavba na špatném místě. Pokud vás při návrhu stavby na čtvercové parcele omezují obří supermarket, 12-ti sálové multikino, 22-patrový rezidenční věžák a parkoviště, tak je jakýkoliv výtvor shozen a "dwarfed".
Rudý betonový blok s viditelnou strukturou dřevěných špalíků (určitě se nejednalo o bednění, ale spíš o umělecký projev), sklo a ručně broušené hliníkové plechy jsou třemi dominantními materialy této stavby, které pokračují v příběhu Stevena Holla zvaném Tripleness.
Pro navození nejvěrnější atmosféry bylo použito obrovských modelů a nejmodernějších počítačových programů. Výsledkem jsou černou plachtou zakryté prosklené plochy, protože se tam kvůli slunci nedá vystavovat.
Nekritizuji, jen referuji fakta. Úsudek, ať si udělá každý sám.

P.S.
18.července 2005 se po dvacetiměsíčním spánku probudilo museum opět k životu. Během té doby prodělalo přestavbu za $800,000 od specialisty na výstavy Monroe a místní architektonické kanceláře Scalater Architects. Projekt manager Hollovy kanceláře Chris McVoy k přestavbě říká: "BAM is an institution in evolution, and was designed as an art barn able to withstand changes."
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Steven Holl