Ekologická chata pod Mont Blanc

Refuge du Goûter

Ekologická chata pod Mont Blanc
Adresa: Aguille du Gouter, Chamonix, Francie
Investor:Club Alpin Français
Realizace:6.2012
Náklady:6 500 000 Euro


Ekologická chata pod vrcholem Mont Blanku funguje díky slunci a rostlinnému oleji


Jak nocují horolezci na nejvyšší hoře Evropy? Zdolat 4 810 metrů vysoký Mont Blanc není jen tak. Pro horolezce je připravena řada útočišť, jedno z nejunikátnějších se nachází v nadmořské výšce 3 835 metrů. Jedná se o úctyhodnou stavbu zvanou Refuge du Goûter, která je zcela ekologická a soběstačná a nachází se v přírodně chráněné oblasti. Chata úspěšně splnila bezpečnostní předpisy, díky čemuž byla před několika dny zpřístupněna veřejnosti. V provozu ji udržuje slunce a také rostlinný olej (jako jeden ze zdrojů energie) díky řešení Schneider Electric. V posledních třech letech prošla kompletní rekonstrukcí a nyní se dočkala plného znovuotevření.
Výjimečná stavba si vyžádala investici ve výši 6,5 miliónu eur (přibližně 169 miliónů korun). Nová chata Refuge du Goûter byla postavena 300 metrů od původní chaty, která již byla nevyhovující a nyní bude šetrně zlikvidována. „Náročný projekt je vybaven inteligentními technologiemi, aby splnil náročná kritéria na nezávislost a ochranu životního prostředí,“ vysvětlil Guy Dufraisse, prezident francouzské pobočky společnosti Schneider Electric, která je světovým lídrem na technologie pro úsporu energií. Navíc je hlavním patronem projektu Refuge du Goûter.
Jak chata, která v létě pojme 120 horolezců a v zimě 20, funguje? Instalovány jsou fotovoltaické panely a kogenerační jednotky, které jsou poháněny mimo jiné rostlinným olejem. Díky těmto zdrojům pak hybridní systém Xantrex XW (v režimu off-grid), v takzvaném ostrovním režimu, vyrábí elektrickou energii a umožňuje nezávislý provoz objektu. Chata navíc využívá speciální software pro správu EcoStruxure, který umožňuje monitorování a řízení výroby elektrické energie z jednotlivých zdrojů. Dále udržuje dohled nad spotřebou elektrické energie.
„Projekt Refuge du Goûter byl technicky velmi náročný. Stavba se nachází na poměrně nebezpečném místě, kde rychlost větru přesahuje 300 km/h a teploty jsou velmi nízké. Chata je v podstatě odříznutá od světa – více než polovinu roku je nepřístupná. Nejvhodnějším řešením se tak logicky stal vzdálený dohled. Jedině díky němu lze zajistit, aby zaměstnanci nebyli na jaře nepříjemně překvapeni, když dorazí do zamrzlé chaty bez elektrického proudu,“ prozradil Dufraisse, proč chata nepotřebuje mít trvale svého údržbáře.

Nadmořská výška: 3 835 metrů
Kapacita: 120 lidí v létě, 20 lidí v zimě
Použité technologie: fotovoltaické panely a kogenerační jednotky poháněné benzínem a rostlinným olejem vyrábí elektrickou energii, která je řízena off-grid (ostrovním) systémem Xantrex XW a na dálku ovládána softwarem pro správu EcoStruxure.
Schneider Electric
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Chata
P
08.08.13 05:48
?
jouda
08.08.13 08:54
Chata
P
08.08.13 10:23
!
Tomas_Kosnar
09.08.13 09:42
?!
šárka
09.08.13 12:07
zobrazit všechny komentáře