Rodinný dům na Kvíčale

Rodinný dům na Kvíčale
Řešená parcela se nachází v Suchovršicích v části zvané Kvíčala. Řešené území je rovinaté s přístupovou komunikací na východní straně pozemku. V tomto území se nacházejí domy srovnatelné velikosti postavené v různých obdobích. Jsou zde klasické statky, výstavba ze sedmdesátých let i zcela nové domy.

S ohledem na polohu stávající komunikace je dům navržen v jihovýchodní části parcely. To umožňuje zachovat dostatečné odstupy od okolních objektů a zároveň maximálně využít zbývající části pozemku pro zahradu. Tato poloha je rovněž velmi výhodná kvůli výhledu - severozápadním směrem je výhled na Krkonoše.

Větší hmota je dvoupodlažní s pultovou střechou a je svým delším rozměrem (a hřebenem) orientována souběžně s komunikací. Jednopodlažní hmota, která k ní přiléhá ze západní strany, má plochou střechu, která je využita jako terasa. Obě hmoty jsou odlišeny. Dvoupodlažní část je navržena v bílé omítce, nižší část je obložena dřevěnými deskami v červené barvě.

Dům je navržen tak, aby vnitřní uspořádání reflektovalo orientaci pozemku vůči světovým stranám a maximálně využilo výhledů. Dům se otevírá do zahrady -jižním a západní směrem, směrem ke komunikaci jsou navržena pouze malá pásová okna. Okenní otvory, které dotvářejí architektonický vzhled, jsou s ohledem na požadovanou nízkou energetickou náročnost domu navrženy z větší části neotvíravé. Samostatně stojící garáž má rovněž pultovou střechu. S ohledem na celkovou kompozici má střecha opačný sklon, než dům. Orientace hřebenů je shodná.

Vstup do domu je navržen od komunikace. Přes zádveří se vchází do schodišťové haly. V přímém směru navazuje na halu prostorný obývací pokoj s krbem a vestavěnou knihovnou. Součástí obývacího pokoje je i jídelní kout. V jednom prostoru avšak mírně oddělená je navržena i kuchyň. Na ní navazuje spíž. Z haly je přístupná technická místnost (přes spíž je průchozí do kuchyně), koupelna a pracovna - pokoj pro hosty. Do druhého nadzemního podlaží vede schodiště z haly. Jsou zde navrženy tři ložnice, koupelna a samostatné wc. Z ložnic dětí je přístupná střešní terasa.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ROSA – ARCHITEKT