Living showroom

Living showroom
Adresa: Lidická 75, Brno, Česká republika
Realizace:2013
Užitná plocha:21 m2


Living showroom je vzorkovna a dočasné bydlení v jednom. Prostor má sloužit jako ubytování typu "bed and breakfast" pro všechny zájemce o kvalitní a moderní architekturu. Dále jako místo pro obchodní schůzky pro naše zákazníky a místo prezentace našich partnerů - dodavatelů vybavení.

Původní stav
Na začátku této akce byla nevyužitá a zchátralá prádelna v podkrovním prostoru se zaslepeným vývodem kanalizace, vody a jedním kabelem elektro. Celý prostor osvětlovalo jedno malé železné okénko a do prostoru mohutně zatékalo střechou, což bylo patrno jak na plísní pokrytých stěnách tak i na kalužích na podlaze.

Co jsme ponechali
Byly zachovány stávající klenby a výrazný architektonický prvek vytvořen osekáním a očištěním stávající cihelné stěny.

Osvětlení
Při osvětlení celého showroomu je využito úsporné LED osvětlení, integrované jak do nábytku, tak i skrytě do podhledů jako například ve sprchovém koutu. Celkový příkon světel je 132 W. Přirozené denní světlo do prostoru vniká velkým francouzským oknem v místě okna původního a dále střešním oknem na WC. Z důvodu co největšího přísunu denního světa jsme se rozhodli v průběhu stavby pro změnu dveří. Původně měly být skleněné dveře pouze ve sprše, ale jak se postupně prostor dotvářel, nabyli jsme přesvědčení, že plné dveře do WC a pokoje nahradíme také dveřmi skleněnými a prostor tím získá větší vzdušnost a chodba nebude působit tak stísněně.

Jak vměstnat na 21 m² jídelnu, kuchyň, obývák, pracovnu a ložnici?
Stolek má málo typickou výškově stavitelnou podnož, která bude ve spodní poloze fungovat jako konferenční stolek a ve vrchní jako stolek jídelní. Tomuto lze přizpůsobit i výškově stavitelná křesílka. Otočením křesílek a vyklopením skryté pracovní desky zpod knihovny rázem vzniknou dvě plnohodnotná pracovní místa. Pracovní deska je navíc osvětlena integrovaným svítidlem v polici knihovny. Na protější stěně se nachází kuchyňská zóna. Kuchyňskou linku jsme záměrně koncipovali tak, aby spíše než kuchyni připomínala komodu se zásuvkami. Pracovní plochu tvoří kalené černé sklo, do něhož je vsazena skleněná varná deska. Deska je v jedné rovině s pracovní plochou a tedy ji nijak neomezuje. Netradiční je také ustoupení části soklu kuchyňské linky a její podsvícení, což lince v tomto poměrně malém prostoru dodává na lehkosti. Největší prostor zabírá postel. Je to logické, v posteli člověk tráví třetinu svého života a až 80% času, po který je doma.

Kam schovat všechny spotřebiče?
Televize je skryta v nástěnné skříňce naproti posteli. Lze ji tak sledovat vleže i z křesílek, nebo ji úplně ukrýt za posuvná dvířka. Lednice i pračka jsou ukryté ve skříni v chodbě a to nad sebou.

Technologie
Vytápění je řešeno pomocí tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Tato jednotka dokáže nejen topit, ale v létě funguje jako klimatizace. Ohřev vody je prostřednictvím elektrického boileru, který je možno zapnout či vypnout na dálku prostřednictvím mobilu. V prostoru předsíně je vytápěná podlaha s ovládáním prostřednictvím termostatu s možností volby programů. Audio a video je ovládáno prostřednictvím sofistikovaného systému, hudbu je možno poslouchat i na WC.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Adam Rujbr Architects s.r.o.