Katedrála Polární záře v Altě

Katedrála Polární záře v Altě
Slavnostní otevření katedrály Polární záře v Altě, Norsko

Korunní princezna Norska, Mette-Marit, právě slavnostně otevřela katedrálu Polární záře, která se nachází v norském městě Alta přibližně 500 km od Polárního kruhu. Dokonce před oficiálním otevřením byla  katedrála se svými 47 m výšky vnímána jako symbol a architektonický monument celé oblasti.
V roce 2001, kdy byla uspořádána architektonická soutěž na katedrálu Polářní záře, nechtěla městská rada Alty jen nový kostel. Chtěla architektonicko ikonu, která by podtrhla roli Alty jako veřejného místa, odkud lze sledovat přírodní fenomén polární záře.
"Návrh katedrály Polární záře je výsledkem okolní přírody a místní kultury. Budova symbolizuje neobyčejný přírodní fenomén arktické polární záře," vysvětluje John F. Lassen, zakládající partner studia schmidt hammer lassen architects a dodává: "Katedrála reflektuje, jak obrazně, tak doslova polární záři:éterickou, pomíjivou, poetickou a krásnou. Jeví se jako osamělá socha, která souzní s neobyčejnou přírodou.
Význam polární záře se odráží v architektuře katedrály. Kontury kostela šroubovitě vyrůstají do špičky zakončené zvonicí ve 47 metrech nad zemí. Fasáda s titanovým obkladem odráží polární záři během dlouhého období polární noci a zdůrazňuje zážitek z tohoto přírodního úkazu.
Hlavní prostor katedrály vytváří poklidný kontrast vůči dynamickému exteriéru. Použité materiály - surový beton tvořící stěny, dřevo na podlahách, panely na stropu - podtrhují severský kontext. Sluneční paprsky do kostela vstupují vysokými, štíhlými a nepravidelně rozmístěnými okny. Obloha osvětluje stěnu za oltářem a místnost získává jedinečnou atmosféru.
Katedrála, která pojme 350 návštěvníků čítá též kanceláře administrativy, výukové místnosti, výstavní prostor a farnost.
Katedrála Polární záře v Altě je poslední v řadě kulturních projektů navržených studiem schmidt hammer lassen architects. V září 2012 byla otevřena univerzitní knihovna Sira Duncana Rice v Aberdeenu a v lednu 2013 studio vyhrálo soutěž na návrh nového kulturního centra a knihovny v Karlshamnu, Švédsko. Dále schmidt hammer lassen architects pracují na dvou knihovnách v Kanadě - jedna v Halifaxu a jedna v Edmontonu a pak také multimediální knihovna Dokk1 v Aarhusu, Dánsko. Dokk1 bude po svém dokončení v roce 2014 největší veřejnou knihovnou ve Skandinávii.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Misto krize
T.Fiala
25.06.13 07:44
moje sebereflexe
Tomáš Vích
26.06.13 12:33
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od schmidt hammer lassen architects