Srpkovitý dům

Srpkovitý dům
‘Crescent House’ je prvním z dočasných letních pavilonů, které v budoucnu každoročně vzniknou na zahradě Sherman Contemporary Art Foundation v sydneyské čtvrti Paddingtonu. Hlavním cílem těchto 'pomíjivých struktur' je přiblížit architektonické myšlení co nejširšímu publiku.
Letošní pavilon tvoří dvojice oblouků umístěných uvnitř zdánlivě jednoduché pravoúhlé formy. Oblouky objekt půlí a přechází ve dva páry ostrých hrotů směřujících do prostoru za pavilonem. Kombinací křehkosti a mohutnosti je veden prostorový dialog se specifickými kvalitami.
Struktura se vyznačuje svojí nejasností oscilující mezi architekturou a uměleckým objektem. Zarámování proměňuje obyčejný růžový plot v nádhernou přírodní scenérii. Výsledný pavilon reaguje základními prvky; temnota a světlo, nabízí dojem noční oblohy skrze ohořelý yaki-sugi (spálený cedr) jako připomínku častých lesních požárů v Austrálii.
Vznik pavilonu iniciovala a finančně podpořila Sherman Contemporary Art Foundation, BVN Donovan Hill, Cameron Family Foundation a Nelson Meers Foundation.
Andrew Burns Architect

0 komentářů
přidat komentář