Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Obchodní centrum IPS

Autor: Jiran Kohout architekti | Lukáš Holub, Zdeněk Jiran, Michal Kohout, Lubor Sladký
Adresa: Na Hroudě, Na vrších, Vršovice, Praha, Česká republika | mapa
Projekt: 7.1994 - 4.1997 Realizace: 12.1995 - 9.1997

KONCEPT
Základní kompoziční myšlenkou bylo organizovat chaotickou urbanistickou situaci v místě střetu stavební struktury z různých časových období: na jihovýchodě vilová čtvrť z počátku 20.století, na severu bytové domy z konce 50.let, z východu sídlištní zástavba ze 70.let, z jihu a jihovýchodu sportovní areál TJ Slávie.
V severní části areálu, orientované do rušnější ulice Na Hroudě, jsou v prodloužení regulační čáry dané hranou zimní haly umístěny dvě původně samostatné administrativní budovy. Mezi hranou areálu a ulicí Na Hroudě je tak vytvořen prostor pro založení veřejného parku. K jihu, směrem k vilové čtvrti a sportovištím, je orientována bytová část areálu soustředěná do dvou hmot - klasického 4-podlažního bytového domu se třemi vchody s obchody v přízemí a bytové věže s kavárnou a atelierem - původně koncipované jako manažerské bydlení pronajímatelné spolu s kancelářskými plochami v přední části areálu.
Semknutá ortogonální kompozice tak plní dvojí účel: navenek tvoří svorník nesourodých druhů zástavby a zpevňuje existující, často sotva naznačené prostorové vazby. Dovnitř areálu pak bylo smyslem vytvořit na kon- strukčním modulu 7,2m x 7,2m pomocí jednoduchého výškového, materiálového a prostorového členění hmot kompozici přirozeně navazujících veřejných a poloveřejných prostor výrazně odlišného charakteru:
  • monumentální veřejnou "piazzu" mezi obytným a kancelářským domem vrcholící obytnou věží "kampanilou" u paty stadionu Slávie
  • krytý zvýšený chodník bezprostředně před obytným domem (moderní obdoba loubí)
  • venkovní, shora prosvětlený prostor pod spojovacím krčkem jako veřejnou agoru uvozující vstupní niky obou administrativních budov.

ARCHITEKTONICKÝ VÝRAZ
Poněkud chladnější, neutrální výraz dvojice administrativních budov daný pravidelným rastrem horizontálních hliníkových žaluzií a kordonových říms z pohledového betonu, do líce fasády osazených hliníkových oken metalicky šedé barvy a omítky neutrálního ocelově modrého tónu navozujícího charakter trvanlivosti a solidnosti uvnitř sídlící instituce, je ve výrazu kompenzován dvojím kontrastem:
  • užitím přírodních materiálů s bohatou texturou v interiérech kancelářských budov (bukové dřevo a dýhy, travertinové obklady výtahových stěn v atriích, tmavá žulová dlažba, tmavé lité terazzové podlahy)
  • teplým, obytným charakterem obou bytových domů daným režným keramickým obkladem s klasicky osazenými dřevěnými okny v přírodním odstínu

PROVOZ
Areál obchodního centra se skládá ze dvou sedmipatrových administrativních domů orientovaných do parku v ulici Na hroudě, z podélného čtyřpodlažního bytového domu obráceného hlavní fasádou k jihu na sportovní areál TJ Slávie a z bytové věže v jihozápadním cípu areálu.
Kancelářské provozy jsou rozmístěny v obou objemech následovně: západní budova má v přízemí centrální recepci areálu, samostatně přístupné zdravotní středisko se všeobecným a zubním lékařem, v patře dvojpodlažní jídelnu s bufetem na galerii, v pěti podlažích jsou ředitelské pracovny se zasedacími místnostmi, východní budova má v přízemí prostory pro poradenský servis PRE a odbavovací halu městské obchodní služebny pro Prahu 10. Další provozy v obou objektech jsou ryze administrativně-provozní včetně učeben školícího střediska a centrálního výpočetního střediska s telefonní ústřednou.
Střecha na spojovém můstku ve 3. podlaží slouží stejně jako obě střešní terasy v 8. podlaží jako ozeleněná pobytová terasa. Každý administrativní blok má uprostřed dispozice komunikační halu s hovornami osvětlenou shora střešním světlíkem. Z atriové haly jsou přístupné výtahové a instalační jádro se sociálním zázemím a únikové schodiště. Po celém obvodu půdorysu jsou řazeny volně členitelné kanceláře.
Suterén pod kancelářskými budovami tvoří supermarket, přístupný z nárožní niky ulice Na hroudě - Na vrších. Pod piazzou a bytovým domem navazují podzemní dvoupatrové garáže s kapacitou 213 parkovacích stání. Příjezd do garáží je řešen rampou z ulice Na hroudě, zároveň s příjezdem do zásobovacího dvora supermarketu s osazenou točnou.
V přízemí bytového domu jsou tři obchodní jednotky. V ostatních třech nadzemních patrech je ze tří schodišť přístupno 18 bytů různých velikostí. Z přízemí věže je přístupná kavárna s galerií, ve 14 až 17 patře je třípodlažní atelier. Prostor mezi domy tvoří pojízdná dlážděná piazza osázená před bytovým domem alejí stromů, která pohledově odděluje navzájem bytové a kancelářské budovy.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Stavba je založena na rastru vrtaných železobetonových pilot pod křížem armovanou základovou deskou. Deska je rozdělena na 6 dilatačích celků s příčným vloženým polem, věž je založena samostatně. Nosný systém administrativních budov A, B a bytového domu C je tvořen železobetonovým skeletem v základní modulové síti 7,2 x 7,2 m s bezprůvlakovými stropními deskami, zavětrování tvoří ztužující železobetonové stěny a jádra uprostřed dispozice. Nosný systém věžového bytového domu je žb stěnový se ztužujícím jádrem kolem svislých šachet a schodiště. Konstrukční výšky podlaží jsou v administrativních budovách 3,4 m, v 7. N.P. je konstrukční výška 3,9 m, v supermarketu 4,2 m, v přízemí bytových domů 3,9 m a v bytech 2,9 m.
Obvodový plášť budov je vyzděn z keramických tvarovek Porotherm, s povrchovou vrstvou tvořenou zateplovacím fasádním systémem Baumit tl. 8-13cm, opatřeným probarvenou ocelově modrou štukovou omítkou u administrativních budov a lepenými, tmavě hnědými keramickými tvarovkami Agrob Buchtal se zaoblenými rohovými hranami u bytového domu. Na obklad bytové věže je užit zavěšený hliníkový fasádní systém s keramickými tvarovkami 30 x 60cm, tl 8mm. Dvoupodlažní parter administrativních budov je obložen deskami z římského travertinu tl. 3cm.
Z ekologických, ale i z ekonomických důvodů investor nepožadoval v kancelářských místnostech, jež se nachází po celém obvodu budov A,B klimatizaci, pracoviště jsou pouze přirozeně větrána sklopnými hliníkovými okny systému Schűco (dvojsklo s argonem s přerušeným tepelným mostem). Okna jsou proto z důvodů odclonění nežádoucích tepelných zisků po venkovním obvodě vybavena trojicí horizontálních clonících žaluzií. Tento pasivní solární systém rytmizují po obvodě celého půdorysu vykonzolované betonové kordonové římsy v prodloužení stropních desek. Tvoří tak základní měřítko a geometrii fasád domů.








Stavba
Výplně otvorů
Schüco CZ s.r.o.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 13.08.09
Návštěvnost: 48347 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.