Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Městská hala Reutlingen
Neue Stadthalle Reutlingen

Autor: Max Dudler
Adresa: Manfred-Oechsle-Platz 1, Reutlingen, Německo | mapa
Web: www.stadthallereutlingen.de
Realizace: 2009-13 Užitná plocha: 21100 m²
Obestavěný prostor: 98540 m³

V Reutlingen na jihozápadě Německa byla počátkem roku otevřena nová městská hala podle projektu berlínského architekta Maxe Dudlera. Přísná hmota haly stojí před hradbami do malebného historického centra. Racionalistický bronzově zbarvený objekt se má stát ústředním objektem nového areálu Bruderhaus, kam by se mělo přesunout současné kulturní dění. Z návrhu lze vyčíst inspiraci ze starých chrámových staveb i nezaměnitelný Miesův rukopis. Městská hala je zasazena do parku, jehož stromový rastr rovněž definoval Dudler. Příchozí návštěvníci mají novou halu vnímat jako “rozzářenou věž“ či “městský balkón“ vyzdvižený nad vrcholky okolních stromů. Mohutný třípatrový sokl spočívající na podzemním parkovišti obsahuje velký multifunkční sál, který lze využít jako jevištní prostor, výstavní halu i plesový sál. Dudlerovi jako předobraz “místa ke střetávání“ posloužil sokl berlínské nové Národní galerie od Miese van der Rohe. Naopak přísný vertikální řád fasády připomíná svými štíhlými otvory sloupořadí antických chrámů. Velký sál do celého města září jako “koruna“. Svým tvarem i velikostí se podobá koncertnímu sálu vídeňského Hudebního spolku (Musikverein). Sál, který pojme 1689 sedících diváků, disponuje výbornou akustikou vhodnou především ke koncertům vážné hudby. Variabilní prvky obložení sálu umožňují měnit prostorovou akustiku od hudebních koncertů po mluvené slovo. Horní malý sál pro 416 diváků nabízí místo k pořádání konferencí, zasedání, menší koncerty a slavnosti. Menší sál lze rovněž variabilně rozdělit do čtyři části. Z horního ochozu si lze během přestávky vychutnat pohled na okolní střechy domů v historickém centru.
Bronzová barva má budově dodat na vážnosti. Prosklení ustupuje za rastr 'bronzových' sloupů, aby se ještě zvýšily plastické účinky fasády. Uvnitř převládají teplé a světlé materiály jako travertinová podlaha ve vstupním foyer, dřevěná schodiště i obložení sálů z americké třešně.
Autor: Petr Šmídek, 06.05.13
Návštěvnost: 33216 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.