Muzeum kamenných soch

Steinskulpturenmuseum der Fondation Kubach-Wilmsen

Muzeum kamenných soch
Autor: Tadao Ando
Spolupráce:zapp architecture
Investor:Nadace Kubach‐Wilmsen
Projekt:1996
Realizace:14.8.2010
Náklady:1 150 000 Euro


Muzeum kamenných soch pro nadaci Kubach‐Wilmsen v Bad Münster am Stein, Německo, je plánováno jako environmentální muzeum, které je součástí přírody i celého svého okolí.
Stará stáj, která je typická pro toto území, bude přemístěna na určený pozemek a použije se jako galerijní prostor. Stáj se přestaví ve své původní formě – v přízemí stěny, v patře dřevěná konstrukce, uzavřená sedlovou střechou s taškami – a bude stát harmonicky v krajině. Mezanin a okna jsou novým prvkem a dodají tak uzavřenému vnitřnímu prostoru novou dimenzi – stává se plynulým, otevřeným do přírody.
Tato stáj je obklopena volně stojícími stěnami z pohledového betonu. Nové a staré je konfrontováno v dynamické souhře. Stěny jsou rytmicky přerušovány otvory – které zdůrazňují vztah mezi architekturou, skulpturami, zahradou a přírodou. Zdi definují rozdílné úrovně vnitřních teras – horní z nich je charakterizována reflektující vodní hladinou.
Návštěvníci se budou volně procházet po celém pozemku, podél betonových zdí, ve vnitřních zahradách, kolem budovy muzea a v jejích vnitřních prostorech. Skrze dialog mezi uměním a přírodou budou moci lidé porozumět historii a kultuře lidské existence, obsažené v sochařském umění Wolfganga Kubacha a Anny Kubach‐Wilmsen.
Tadao Ando, září 2005
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tadao Ando