Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Herning Museum of Contemporary Art

Autor: Steven Holl
Spolupráce: Noah Yaffe
Adresa: Birk Centerpark 3, Herning, Dánsko | mapa
Web: www.heartmus.dk
Náklady: 15 000 000 Euro Realizace: 9.9.2009
Soutěž: 2005 Užitná plocha: 5600 m²

Ve středu 9. září 2009 bude v Dánsku otevřeno Herning Museum of Contemporary Art (HEART), které navrhlo studio Steven Holl Architects. V muzeu se budou nacházet tři různorodé instituce: Herning Center of the Arts, MidWest Ensemble a Socle du Monde. Nové kulturní centrum je zamýšleno jako veřejné fórum propojující výtvarné umění a hudbu, které by mělo kulturně oživit centální část Jutského poloostrova.
Samotná stavba je propojením krajiny a architektury. Travnaté pahorky a bazény s vodou se prolínají s křivkami střech. Uvnitř přízemního objektu vzniknou prostory pro trvalé a dočasné expozice, přednáškový sál pro 150 posluchačů, hudební zkušebna, restaurace, mediatéka a kanceláře.
Steven Holl se při navrhování inspiroval především pro tuto oblast typickým textilním průmyslem a kolekcí 46 prací konceptuálního umělce Piero Manzoniho, která se nachází ve sbírkách muzea. Stavební parcela leží nedaleko textilní továrny Angli z roku 1960, jejíž kruhový tvar (podobný límci košile) ovlivnil podobu nového muzea. Při pohledu z ptačí perspektivy připomíná střecha budovy HEART několik rukávů od košile, položených přes výstavní prostory. Podél otevřených okrajů vzniknou prostory pro kavárnu, posluchárnu, foyer a kanceláře. Situování těchto funkcí po obvodu budovy umožňuje jejich využívání i v době, kdy budou hlavní sály pro veřejnost uzavřeny.
Samotné výstavní sály jsou půdorysně pravoúhlé a proporčně přizpůsobené pro vystavování umění. Expozice budou prosvětleny přirozeným denním světlem, prostupujícím mezi zakřivenými střechami. Obvodové stěny výstavních sálů jsou nosné (což podporuje dojem z vgalerie coby coby pokladnice umění), zatímco vnitřní příčky jsou libovolně přestavitelné. Všechny prostory jsou sjednoceny tmavou betonovou patinovanou podlahou. Do bednění vnějších stěn byly před betonáží vloženy textilní plachty a díky tomu mají bílé betonové stěny strukturu textilu.
Okolí muzea je částečně vymodelováno jako protipól křivek střechy. Pod více než 3.700 m² travnatých pahorků a bazénů se ukrývá parkoviště a technické zázemí.
Po otevření se v muzeu jako první představí nová instalace prací umělce Jannise Kounellise a rozsáhlá trvalá expozice Arte Povera.
Zdroj: Steven Holl Architects, 9.9.2009
Vložil: Martin Rosa, 16.04.13
Návštěvnost: 29022 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.