Rodinný dům Horská

Rodinný dům Horská
Jedná se o dvoupatrový objekt, který je navržen v jednoduchém půdorysném tvaru obdélníku rozděleného do třech traktů se samostatně stojící garáží.
Centrální částí je hlavní obytný prostor, jehož dominantu tvoří jednostranně vetknuté ocelovo dřevěné schodiště se skleněným zábradlím, po kterém se dostaneme na galerii, ze které jsou na jedné straně vstupy do pokojů dětí a na druhé straně vstup do ložnice rodičů. Vzájemné propojení je zajištěno ocelovou lávkou z pochůzího skla, která přemosťuje hlavní obytný prostor pod ní. Každý pokoj má svou samostatnou koupelnu a šatnu. Dostatečné prosvětlení střední části domu zajišťují francouzská okna z hliníkových profilů, která jsou na celou šířku středního traktu budovy a umožňují zároveň i celkový průhled budovou. Toto je podpořeno celoskleněným zábradlím galerie i vlastního schodiště. Sklo jako výrazový prvek se projevuje v celkové koncepci domu často. Osvětlení střední části domu je řešeno barrisolovým podhledem. I ostatní světla v interieru domu jsou řešena jako vestavná a tvoří jednoduché geometrické tvary a linky. Svou koncepcí podporují jednoduchost vzhledu a dostatečné prosvětlení celého interiéru a navozují pocit denního osvětlení.
Hlavní vstup do objektu je kryty skleněnou lávkou rovněž z pochůzího skla, která spojuje objekt samostatně stojící garáže s vlastním domem. Střecha garáže je řešena jako „zelená“ terasa na kterou je přístup z galerie domu a nebo po samostatném venkovním schodišti.
Exteriér domu a jeho zpevněné plochy je pojednán velkoformátovými betonovými dlaždicemi mezi kterými volně prorůstá tráva a dlažbou ze žulových kostek, které jsou protipólem k betonové dlažbě.. Vše doplňují opěrné stěny z lomových kamenů, mezi kterými jsou osázeny skalničky.
1. NP – zde je umístěn vstup se šatnou , hostinský pokoj, pracovna, sauna, kuchyň, jídelna a obývací část s přímým schodištěm vše v halové dispozici.
2. NP - V tomto patře jsou navrženy 2 pokoje pro děti s vlastními koupelnami a šatnou, jedna ložnice rodičů se šatnou a koupelnou a galerie.
Konstrukčně je budova řešena ze zděného stěnového systému, s podélně nosným členěním. Okna jsou provedena v hliníku, v barvě tmavě šedé.
Fasáda je rozdělena do dvou materiálových řešení. Hmota objektu je tak rozdělena a působí umírněným dojmem. 1. NP je provedeno ve stěrce s imitací betonu, 2.NP je ve dřevěném obkladu z přírodního , neupravovaného sibiřského modřínu.
0 komentářů
přidat komentář