Dům v Žamberku

Dům v Žamberku
Projekt:2007
Realizace:2007 - 2010
Zastavěná plocha:291 m2
Plocha pozemku:3167 m2



Mírně svažitý jižně orientovaný pozemek o výměře 3 167 m² se nachází v odlehlé části obce Žamberk. Pozemek je rámován lesem a okolní zástavbou, která má řídký vesnický charakter. Ze vzdálenější perspektivy je toto místo jakoby v mělké pánvi a stavba je ponořena na jejím dně tak, že je při průjezdu krajinou skrytá.
Hmotové řešení přízemního domu se svislou plaňkovou fasádou z řezaných prken, působí z příjezdové komunikace stroze. Tuto strohost narušují nepravidelně umístěná okna a struktura přístřešku u vstupu. Dům ze strany zahrady vytváří krytá záda terase orientované ke slunci a k lesu.
Podstatným prvkem dispozice je vnitřní atrium, kolem kterého se soustřeďuje život rodiny. Půdorys lze rozdělit do tří funkčních částí. První část je určena pro návštěvníky, kteří vstupují ze zádveří přímo do kanceláře - pracovny.
Na tuto část navazuje hlavní obytná místnost s kuchyní a místností pro domácí práce. Ohniskem obytného prostoru je atrium, které vytváří intimní venkovní prostor pro dům, jinak odkrytý ve volné krajině. Atrium obklopuje z jedné strany chodba s šatnou vedoucí do ložnice rodičů a z druhé strany chodba do dětských pokojů a koupelny. Prosté fasádě z nehoblovaných řezaných prken odpovídá pojetí interiéru. Stěny jsou obloženy lepenými cementotřískovými deskami v přírodní úpravě s přiznanou spárou. Proporce oken byly komponovány dle pohledů na krajinu. Okna s dálkovými výhledy jsou horizontální a rámují krajinu v širším kontextu. Okna orientovaná do zahrady a do atria jsou řešena vertikálně a vizuálně propojují zahradu s interiérem.
17 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
velmi povedené
Marcel Cermak
21.03.13 07:11
atrium
Lamik
21.03.13 08:44
dřevo
Jean de Cuisine
21.03.13 01:06
re Lamik
rk
21.03.13 04:15
RE: Drevo
Matej Farkaš
21.03.13 08:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od MOLO ARCHITEKTI