Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Denní stacionář „Olga“ v Říčanech

Autor: ASGK Design, s.r.o. | Gabriela Kaprálová, Naděžda Malkovská, Tomáš Novák
Spolupráce: Lucia Horkavá, Zuzana Krajčiová
Adresa: Blahoslavova, Říčany, Česká republika
Projekt: studie soutěž Realizace: 2013



Analýza místa
Pozemek, který byl určen pro výstavbu stacionáře, je svažitý a klesá směrem k jihu a jihozápadu s rozdílem téměř sedmi metrů. Sousedící hlavní Samotný objekt domu s pečovatelskou službou je robustní třípodlažní stavba s podsklepením, která nevyužívá potenciál parteru pro funkce pobytového charakteru.

Novostavbu stacionáře jsme se rozhodli situovat v západní části pozemku vzhledem k vhodnějším prostorovým předpokladům, pro možnost realizovat podmiňovanou provozní vazbu na DPS-D, příhodnější situaci vzhledem k bezbariérovému napojení na veřejnou komunikaci a v neposlední řadě s ohledem na orientaci ke světovým stranám a zachování jižní slunné zahrady pro bezbariérový přístup klientů. 

Základní koncepce
Stavba je navržena a uspořádána tak, aby vycházela ze specifických potřeb seniorů, těžila z kladů lokality a naplňovala programové zadání vyhlašovatele. Hlavní priority návrhu představují:
a/ přímou vazbu a maximální propojení se zahradou
b/ bezbariérovou koncepci
c/ maximalizaci expozice přirozenému dennímu světlu
d/ volný půdorys, flexibilní dispozici
e/ funkční provozní uspořádání


Architektonické řešení

Stacionář je navržený jako přízemní pavilonová stavba s centrálním atriem a ochozem. Jednotlivé fasády navrženého objektu jsou nepravidelně zalamované a natočené s příhodnou orientací ke světovým stranám tak, aby byla maximalizována délka obvodové plochy a efektivně využito přirozené denní světlo. Na severní straně fasáda ustupuje, aby umožnila vytvoření dostatečného předprostoru s krytým vstupem a požadovaný počet parkovacích stání.

Střechu objektu tvoří segmentově lomená tuhá deska a její sklon stoupá směrem od atria. Výška střechy je proměnlivá, segmenty se zvedají a klesají tak, aby byla docílena potřebná světlá výška jednotlivých prostor rozdílných funkcí (vyšší světlá výška v denní místnosti, nižší v zázemí a ubytování). Zalomení střechy, její snížení na východní straně, navíc umožňuje subtilní napojení ke stávajícímu objektu tak, aby nový objekt nestínil jeho ubytovací část. Zvýšení severozápadního nároží naopak vizuálně podpoří poměr nově navrženého jednopodlažního objetu vůči vyšší stávající budově. Součástí střechy jsou i kopulovité světlíky.

Fasáda plně přiznává použitý materiál v horizontálním obkladu. Dřevo je materiálem, který patří mezi obnovitelné zdroje, má strukturu, vůni, evokuje pocit domova, tradice atd. Okna i dveře respektují jednotný modul, uplatňují se ve fasádě samostatně nebo jsou sdruženy v prosklenou stěnu.

Konverze na byty pro seniory

Skeletová konstrukce s volným půdorysem, před-připravenost technické infrastruktury (voda, elektro, kanalizace) a bezbariérová koncepce umožní snadnou konverzi na byty zvláštního určení nebo bydlení.

Zahrada

Zeleň dotváří celou parcelu včetně vstupu do nově navržené budovy stacionáře, před kterou se tyčí solitér listnatého stromu jako orientační prvek v prostoru ulice. Zeleň jakoby prostupovala budovou, vine se átriem a plyne přes pobytovou terasu jižní zahradou. Jižní zahrada nabízí její plné interaktivní využití v podobě prolínajících stezek, které lemují lavičky, altánek, venkovní ohniště, bylinková zahrádka, kamenný labyrint, petanque nebo ve východní části venkovní fitness stroje.

Konstrukční a materiálové řešení

Stavba je řešena jako nízkoenergetická dřevostavba v systému těžkého dřevěného skeletu. Výhodou navrženého systému je možnost variability dispozice díky velkým rozponům mezi jednotlivými nosnými prvky a rychlost výstavby obecně typická pro dřevostavby.

Ekologie
Přirozená cirkulace vzduchu přes středové atrium, prosklené plochy na jižní fasádě a systém jejich zastínění dostatečnými přesahy střešní roviny budou využity k ochlazování objektu během letních měsíců (přirozeným provětráním) a v zimních měsících pak k prohřívání interiéru (solárními zisky).
Cílem je optimální hospodaření s energiemi přirozenou cestou a bez velkých počátečních výdajů na pořízení technologického vybavení.
situace
Zákres Blahoslavova ulice
půdorys
půdorys
Pohled SZ
Pohled JV
interiér
schéma zima-léto
Zdroj: ASGK Design, s.r.o.
Vložil: Pavlína Drbálková, 13.03.13
Návštěvnost: 39199 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
vysledek souteze alois 28.03.13 23:25
re:vysledek soutěže Gabriela Kaprálová, ASGK 15.04.13 22:44
vysledek souteze jakub havel 16.04.13 18:01
re:vysledek soutěže Gabriela Kaprálová, ASGK 17.04.13 09:04
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.