Škola v El Casar de Escalona

Colegio en el Casar de Escalona

Škola v El Casar de Escalona
Projekt školy, zejména její transformace, je pro architekta jednou z vysněných zakázek. Školní budovy jsou pravděpodobně jednou z nejčas- nějších architektonických zážitků v dětství. Proto si myslíme, že z architektonického pohledu má návrh a stavba školy výchovnou roli, která by v procesu vzdělávání neměla chybět. Vlastně školní budova dítěti přináší příležitost prožít atmosféru, která v jeho duši zanechá stopu a v paměti krásu prostoru. Je pro nás nadějí, že tato vzpomínka bude člověka provázet celý jeho život.
Tato zakázka čítala přestavbu a rozšíření poválečné školy v jednom malém městě nedaleko Toleda. Krytý vstup propojující dvě stávající budovy byl doplněn o patro a vznikla tak uzavřená estakáda. Vstupní markýza byla prodloužena až k hranici pozemku. Podél ní prochází nízká červená zídka, která vstupní prostor odděluje od hřiště.
Přístavba je vyskládána z hranolů z glazovaných cihel v základních barvách. Hranoly jsou navzájem posunuty tak, aby vznikly terasy a stíněné verandy. Vždy užíváme čisté a silné geometrie, kde hlavní roli hrají barva a textura. Prismaty prochází okna jako dlouhé horizontální metalické pruhy. Vstupy jsou velké a hlubo zatlačené do hmoty objektu.
Vstupy do tříd mladších žáků je odlišeny od ostatních a nachází se ve spodní části budovy. Nástup do budovy lemují různě široké sloupy, díky kterým se příchod stává malým dobrodružstvím a zábavou. Uvnitř budovy nalezneme stejnou hru hranolů, barev a jasů. Glazované obklady hrají odrazy a barvami a škola se tak stává artefaktem na pomezí hračky a drahokamu.
0 komentářů
přidat komentář