Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Konzervatoř v Amsterdamu
Conservatorium van Amsterdam

Autor: de Architecten Cie. | Frits van Dongen
Adresa: OOsterdokseiland, Amsterdam, Nizozemí | mapa
Web: www.ahk.nl/en/conservatorium
Investor: Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Projekt: 2001 Realizace: 2005 - 2008
Užitná plocha: 16000 m²

Parcela 5 ODE (OOsterdokseiland, východný prístavný ostrov) je asanovaná časť s novo navrhnutou vysokou hustotou. Nachádza sa na bývalom PTT ostrove (územie, ktoré zabezpečovalo logistiku pošty) v Asmterdame. Návrh zahŕňa 200 000 m² rozmanitého programu, ktorý zahŕňa novú knižnicu Amsterdamu, hotel, kancelárie, apartmány, voľno časové aktivity. Zadanie pre Parcelu 5 zahŕňalo školu hudby, kancelárie, kaviarne a reštaurácie, pričom podmienky pre školu boli najšpecifi ckejšie po technickej stránke. Hudobné konzervatórium sa dá najlepšie opísať ako škola a koncertná sieň v jednom. Program pozostáva z troch častí, ktoré určujú architektonickú podobu, až klasickým spôsobom “srdce budovy” - parter: pozostávajúci z piatich auditórií pre rôzne druhy umenia a jedálne, “škola” pozostávajúca z tried, “študijné priestory” zahrňujúce knižnicu, prednáškovú sieň a kancelárie. Návrh sleduje programové členenie vertikálnym organizovaných týchto komponentov do troch skupín : od kolektívnej k individuálnemu, od extrovertnej k introvertnému. Foyer sa nachádza na prízemí, čím dodáva škole príjemné kúzlo v náväznosti s bezprostredným okolím. Taktiež to znamená, že celá budova je usporiadaná okolo najdôležitejšieho prvku vzdelávania : tvorenie hudby Prakticky všetky vzdelávacie a skúšobné priestory školy boli navrhnuté na princípe box-in-a-box. Kvôli komplexným akustickým požiadavkám a vyžadovanému vysokému zvukovo-izolačnému štandardu, sa pri návrhu zvolil tzv “engawa” princíp. “Engawa” je Japonská bytová typológia, kde všetky komunikácie sú umiestnené po obvode budovy. V hudobnom konzervatóriu boli všetky chodby vedúce do tried umiestnené pozdĺž fasády, tudiž otočené zvnútra-von. Takýmto spôsobom všetky triedy a študijné priestory sú nepretržite chránené od hluku z exteriéru, zatiaľ čo samoregulačná fasáda zabezpečuje samoregulačný ventilačný systém. Ďalším prínosom transparentnej fasády je jej komunikácia s okolím. Tá od 8 rána do polnoci reflektuje jej vnútornú aktivitu, a takýmto spôsobom komunikuje s okolím.
Zdroj: Autorská zpráva; Lenka Rezbáriková
Vložil: Milan Domkář, 06.04.13
Návštěvnost: 28698 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.