Administrativní budova firmy Blata

Administrativní budova firmy Blata
Adresa: Pražská 9, Blansko, Česká republika
Projekt:5-12/2000
Realizace:10.2000-12.2001


Budova vedení, administrativy a projekce továrny na minimotocykly je umístěna v průmyslové zóně na periferii města Blanska, v přímé návaznosti na starší výrobní objekty. Stavebník - majitel továrny zbudované od nuly v posledních deseti letech, je současně technickým tvůrcem i designérem minimotocyklů, které ve své třídě vítězí v mistrovství Evropy.
Budova je proto navržena jako pevný betonový skeleton, karosovaný lehkým skleněným pláštěm. Jednoduchý kubus stavby žije reflexí oblohy a proměňuje svou barvu a charakter dle pohybu slunce a nasvětlení jednotlivých fasád. Ty jsou tvořeny průsvitným, avšak neprůhledným opakním sklem probarveným ve hmotě, s charakteristickou světlo lomící drážkovanou texturou rubové strany. Opaxit, tradiční výrobek českého sklářského průmyslu s mimořádnými vlastnostmi a příznivou cenou, se v průběhu výstavby přestal vyrábět. Ve sklobetonových podlahách ochozů dvorany a ve schodišťových stupních jsou použity české luxfery.
Světlo a tedy i sklo v celé škále transparence, reflexe, textury a probarvení je motivem budovy, jejíž exkurs do světa designu zpřítomňuje stavebníka, který měl pro záměry architekta mimořádné pochopení a který byl i dodavatelem stavby.
Její zvláštností je integrace podzemního krytu civilní obrany z 60. let, který musel zůstat provozuschopný a nad kterým byla vystavěna.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Architekti Hrůša & Pelčák, Ateliér Brno, s.r.o.