Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Včelí svět v Hulicích

Autor: Atelier K2 | Jiří Poláček, Václav Škarda
Spolupráce rekonstrukce: David Šabata, Tomáš Balej
Spolupráce Interiér: Jan Medek, David Šabata
Zahradní úpravy: Štěpán ŠpoulaScénář expozice: Jakub Dolínek
Odborný garant: Dalibor TitěraGrafika: Viktor Puci
Manažer záměru: Petr ZapletalDodavatel interiéru: Miroslav Jakubčík
Náklady včetně interiéru: 13 000 000 CZK
Adresa: Hulice 55, Hulice, Česká republika | mapa
Web: www.vcelisvet.cz
Investor: obec Hulice, za přispění fondů EU
Projekt: 2009 - 2011 Realizace: 2011 - 2012
Zastavěná plocha: 268 m² Obestavěný prostor: 3200 m³

Zadání
Rekonstrukce bývalé školy z konce 19. století na interaktivní muzeum věnované světu včel, včetně návrhu interiéru

Architektura

Elementární kompozice velkého a malého kvádru se sedlovou střechou spojená krčkem je obnovena odstraněním pozdější přístavby. Sokl domu a původní předzahrádka na úrovni návsi jsou nahrazeny vstupní terasovou plochou na úrovni přízemí domu. Vytvořené zvýšené plató zvýrazňuje budovu muzea v okolí.
Zásahy do fasády jsou omezeny na obnovu profilace severní fasády, proražení francouzských oken, nový výtah v krčku a okenní otvory do zázemí. Francouzská okna otvírají muzeum do vstupní zahrady směrem k návsi, zároveň umožňují rozšířit provoz muzea ven.
Oživujícím motivem domu je vložení vnitřní dvorany, která prostorově propojuje výstavní sály na jednotlivých podlažích. Dvorana navazuje na hlavní vstup, při vstupu se odkrývá téměř celý prostor muzea, dvorana tak vytváří jeden plynoucí prostor. 
Každý sál má specifickou atmosféru a prostorové působení, je sledována rozmanitost a pocitové zvětšení muzea. Sál v patře je příčně rozdělen třemi průzračnými deskami ve formě včelích plástů, vytvořené komorní prostory navozují atmosféru úlu. Buňky plástve nebudou naplněny medem a pylem, ale informacemi a exponáty. Velikost buňky plástu je ve vztahu k malému dítěti přibližně jako v přírodě ke včele. Pro plynulost prohlídky a z požárních důvodů byly v patře doplněny druhé schody.

Konstrukce a technologie
Návrh zachovává původní konstrukce a prvky. Život včel souvisí se zdravou přírodou, proto stavební principy a materiály byly použity co nejvíce přírodní. Původní trámové stropy nadzemních podlaží musely být nahrazeny novými, byly pohledově přiznány. Stropy jsou uvažovány z jiného materiálu než povrch zdí, je tím zvýrazněna jednota celého prostoru.

Fotograf: Petra Hajská, Tomáš Rasl, Atelier K2

Literatura
150 Kč

Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 28.02.13
Návštěvnost: 48325 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
je to překrásné! zdenka 07.03.13 10:23
Musim rict, A.J.K. 08.03.13 08:11
Zajimavé.. Dr.Lusciniol 08.03.13 11:38
Přívětivost Kateřina Šmardová 08.03.13 15:09
je to pekne inxs 08.03.13 21:17
Radost ! Pavla G. 09.03.13 13:07
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.