Vinný sklep U Modráka

Vinný sklep U Modráka
Rekonstrukce sklepa ve Vrbovci je příkladem klasické fušky podle pravidla, že jediní, kdo si může najmout začínajícího architekta, jsou přátelé, blázni, nebo jako v tomto případě rodina. Návrh je založen na prvotní skice investora, který měl od začátku jasnou představu, jak má správný sklep vypadat.

Bourat se začalo dříve než byl návrh hotový a proces navrhování divoce pokračoval i v průběhu realizace, kdy první parta musela být vyměněna, protože se více oddávala radostem sklepa než stavbě. Nicméně mělo to i své výhody, protože chlapi neměli obavy vysekat do klenby tři metry dlouhý světlík, který je hlavním prvkem celého interieru. Druhý světlík v předsíni vznikl tak, že si stavbyvedoucí špatně spočítal počet PZD desek a bylo jednodušší (a ve výsledku i praktičtější) vytvořit druhý světlík, než dopravovat jednu chybějící desku. V průběhu stavby jsme se od sousedů také dozvěděli, že se sklepu dříve říkalo U Modráka, protože když jeho původní majitel vylezl ze sklepa, byl celý modrý. Natřeli jsme tedy vstupní dubové dveře na modro a původního majitele dáváme v upomínku do názvu sklepa.

Novostavba je definována čelní zdí a směrem od komunikace se zapouští pod zem. Původní stará lisovna je očištěna, klenba pozvednuta a jinak zachována, stejně tak podzemní chodba na uskladnění vína vydlabaná do jílového podloží. Archiv je vytvořený vlastními silami recyklací starých betonových sloupků z vinohradu, které se už v sklepě nacházely. Střecha je osázena luční trávou. Přední zeď je z omítaných pórobetonových tvárnic, líčená vápnem. Nová klenba je z betonových prefabrikátů, podlahy jsou lité betonové, od původních konstrukcí si udržují pět centimetrů mezeru. Okna a dveře jsou strýčkova ruční řemeslná práce stejně jako zbytek všech detailů od kování po mobiliář, lustr (který je reminiscencí kola od vozu, které tam kdysi neslo svíce), schodiště a krb. Všechny práce zajišťovali místní řemeslníci.
18 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ať žije rodina!
Josef Čančík
23.02.13 03:39
pěkné
lupen
24.02.13 12:20
Jeníčku BRAVO !!!
zdenek franek
24.02.13 08:29
ať žije rodina!
bzmek
25.02.13 08:59
Zastavte se
Jenik Hora
25.02.13 09:38
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Barbora Hora, Jan Hora