Hlavní sídlo ADAC

ADAC-Hauptquartier

Hlavní sídlo ADAC
Adresa: Hansastraße 19, Mnichov, Německo
Investor:Allgemeiner Deutscher Automobil Club
Soutěž:2004
Realizace:2006-11
Užitná plocha:130000 m2
Náklady:320 000 000 Euro


Nové sídlo německého automobilového klubu ADAC na mnichovské Hansastraße dosahuje výšky 93 metrů a drží se tak pod stometrovou hranicí, kterou si Mnichované v roce 2004 odhlasovali jako nejvyšší hranici pro městskou zástavbu.
Organicky tvarovaný pestrobarevný návrh od berlínských architektů Sauerbruch Hutton zvítězil již v roce 2004. Společnost ADAC pro svoje hlavní sídlo požadovala přes 130.000m² kancelářských ploch, čemuž okolní pětipodlažní výstavba nemohla zdaleka vyhovovat, a proto museli architekti na severním okraji pozemku umístil osmnáctipatrovou administrativní věž nesoucí v nejvyšším podlaží zdaleka viditelné křiklavě žluté logo ADAC, od něhož se odvíjí barevná paleta zbytku fasády nesoucí se v různých žlutých a oranžových tónech vytvářejících zářivou mozaiku o ploše 30.000m². Pětipodlažní sokl, který tvoří dlouhé okenní pásy, je se svojí šedou omítkou o poznání zdrženlivější. Zaoblená nároží zůstala charakteristická jak u mrakodrapu, tak i na spodním soklu. Amébovité tvary, barevná paleta fasád či dramaticky vyložené části budov jsou jasnými rozpoznávacími rysy ateliéru Sauerbruch Hutton již od první velké zakázky GSW v Berlíně.
V roce 2005 se ADAC z důvodů překročení stavebních nákladů rozešel s generálním projektantem a o tři roky později se stavebník rozhodl vybrat jinou projekční společnost, což vedlo k nepřekonatelným rozporům s architekty a jejich odstoupení od smlouvy v roce 2009. Poslední dva roky se již původní autoři na realizaci stavby nepodíleli, ale přesto byl objekt dokončen dle původního předobrazu. Na konci prosince 2011 bylo dokončeno stěhování všech 2400 mnichovských zaměstnanců ADAC a slavnostní otevření se odehrálo až 22. března 2012.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od sauerbruch hutton architects